Petković: Međunarodna zajednica što pre da omogući formiranje ZSO

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je danas međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština, koja predstavlja "institucionalni mehanizam za ostvarenje prava srpskog naroda".

Petković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da međunarodna zajednica to može da učini kada hoće i istakao da jedino taj pritisak može da nas pomeri korak napred u dijalogu.

"Najnovijim potezima da se ukinu lične karte i izvrši preregistracija vozila Kurti na sve načine želi da uvede Srbe u rat. Stvara ozbiljnu krizu koja može da ugrozi mir i stabilnost. Ukoliko međunarodna zajednica to ne spreči može da bude kasno i da odemo svi u provaliju sa nesagledivim posledicama", rekao je Petković.

On je istakao da je prošlo 3.364 dana od postizanja sporazuma o SZO i dodao da Kurti na najgori način gasi dijalog želeći da stvori ozbiljnu krizu sa nesagledivim posledicama.

Petković je dodao da svi sporazumi moraju da se poštuju i implementira sve dogovoreno.

"Stano se predstavlja kao neko ko je upućen u materiju. Neka on pita kada će ZSO biti formirana. To garantuje EU. Bisljimi je na poslednjem sastanku jasno rekao da je Priština spremna da krene u formiranje ZSO nakon što se postigne sporazum o energetici", rekao je Petković.

Dodao je i da Beograd nema nameru da pregovara o ZSO.

"Klizimo ka ozbiljnoj krizi jer Kurti najavljuje veliki napad na Srbe na jesen. Pozivam međunarodnu zajednicu da se uzme u pamet i izvrši pritisak na Prištinu jer ona to može", poručio je Petković i podsetio da je od dolaska Kurtija na vlas zabeleženo 200 napada na Srbe, odnosno broj incidenata je za 50 odsto veći.

Govoreći o sporazumu o nestalima, odnosno o terminu "prisilno nestali" koji Priština želi da ubaci u tekst sporazuma, Petković kaže da se pre jednostrane odluke Prištine da ukine lične karte i preregistruje vozila došlo do jednog teksta sporazuma koji je prihvatljiv i Beogradu i EU.

"Dok se ovo nije desilo došli smo do teksta sporazuma koji je za nas prihvatljiv jer nemamo problem sa tom temom. Tekst bio prihvatljiv i EU i svima u procesu pronalaska rešenja, odjednom Priština dolazi sa novom formulacijom gde želi da ubaci dodatno termin prinudni nestanak. Oni misle da mi ne znamo konvencije i međunarodno pravo i da oni žele to da iskoriste za neke procese protiv Beograda, jer ta formulacija je definisana i u posebnoj konvenciji UN gde se javlja odgovornost države za prisilni nestanak", rekao je Petković.

Kako je rekao Priština je tim dokumentom mislila da Beograd okrivi za sve nestale na KiM i istakao da nije problem što Priština insistira na tom terminu, već što time želi da zakoči pregovore, rekao je on.

Kada se radi o članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama i tome što kažu da je preduslov za članstvo integracija severa Kosova, Petković kaže da to nije ništa novo i da to rade u dogovoru sa "svojim prijateljima".

"Sada žele posebno da iskoriste ovaj trenutak i povlače nove korake u pravcu destabilizacije. Reagovaće na to i Beograd i Vučić. Nastavićemo našu diplomatsku borbu, činićemo sve da čuvamo mir i stabilnost ali nećemo nemo da posmatramo. Jer na čelu imamo Vučića koji se lavovsaki borti za interese našeg naroda na KiM, ali i interese naroda na Zapadnog Balkana", rekao je Petković.