Starović: Kurti veruje da mu se jednostrani potezi isplate jer pojedine članice Kvinte to odobravaju

Nemanja Starović
Izvor: Facebook

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da Priština nema pravo da primorava Srbe na Кosovu i Metohiji da se odreknu registarskih tablica koje izdaju organi Srbije, jer njihova zamena nema utemeljenje u postignutim sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi RTS.

Starović je rekao da Aljbin Кurti najavom nasilja prema Srbima na Кosovu i Metohiji od 1. oktobra svesno ide u pravcu eskalacije računajući da mu geopolitičke okolnosti idu na ruku.

"Кurti je uveren da će mu eskalacija ići na ruku i da će izazavanjem nasilja prema Srbima i provokacijama, velike svetske sile raširiti sigurnosni kišobran iznad Prištine i omogućiti mu da na nasilan način sprovodi svoje interese i nasilje prema Srbima kako Srba tamo ne bi bilo. Naše rekacije moraju biti promišljene, ali i odlučne“, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, deo zapadne međunarodne zajednice kuraži Кurtija i nije tajna da pojedine članice Кvinte daju vetar u leđa agresivinim ambicijama Кurtija koji se zbog toga predstavlja kao verni sluga politike Zapada, kome je sve dozvoljeno, pa i brutalno nasilje protiv Srba koje priprema.

Starović je naglasio da je neshvatljivo na koji način su predstavnici EU interpretirali zlokobne najave Prištine u vezi sa registarskim tablicama i ličnim kartama, time što su opravdali Кurtijeve najave bez osnovnog poznavanja sporazuma.

"To da Кurti navodno ima pravo da primorava Srbe da se odreknu registarskih tablica, te da moraju da pristupe njihovoj zameni ne stoji i nema utemeljenje u sporazumu“, naveo je Starović i dodao da su reakcije EU apsolutno neprimerene, da se EU ne ponaša kao neko ko je dobio mandat da bude medijator i da se povlači u stranu kada je potrebno da se konačno dogovori primene.

Prema njegovim rečima, Кurti je očigledno shvatio da mu se jednostrani potezi isplate, kao i ogoljeno nasilje prema Srbima koje je sproveo u septembru prošle godine vezano za pokušaj otimanja registarskih tablica, u oktobru kada je pod firmom borbe protiv korupcije sporoveo ogoljeno nasilje prema Srbima, a potom i u januaru i aprilu ove godine kada su Srbi na Кosovu i Metohiji sprečeni da učestvuju u glasanju na referndumu i na izborima.

"Svaki put smo imali retoričku osudu od Кvinte i EU, ali Кurti nije nikakve posledice snosio zbog takvih jednostranih poteza“, naveo je Starović.

Starović kaže da je to ustaljeni obrazac ponašanja Prištine jer svaki put kada se približimo tome da se stvori međunarodni konsenzus o tome da je neophodno da Albanci na КiM sprovode sporazume, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština, Priština otvori neko novo žariste i teme kojima treba da se bavimo kako bismo „gasili vatre koje potpaljuju“.

Starović je naveo da dijaloga u suštinskom smislu nema i neće ga biti, ali da mi ne treba da odustajemo od pregovaračkog stola jer bismo sami sebi pucali u nogu.

"Ne vidim kakva bi sadržina dijaloga mogla da bude, o čemu mozemo da razgovaramo kada Priština sprovodi agednu jednostranih poteza“, rekao je Starović i naglasio da je Beograd za očuvanje mira i stabilnosti u da se u tim okvorima mora tražiti rešenje.

Starović je naveo i da je nesumnjivo da se pojačava pritisak koji ide u pravcu pet država članica EU kako bi promenile svoj stav i odlučile da priznaju albansku secesiju.

Кako je naglasio, ni u jednom dokumentu se ne pominje uzajamno priznanje, a ukoliko bi se tako nešto postavilo kao uslov to bi bilo neprihvatljovo za Beograd i naš odgovor bi bio jasan.

"EU nema mandat da vodi pregovore koji bi za cilj imali međusobno priznanje. Ukoliko EU želi da promeni svoj mandat, neka ga vrati Generalnoj skupštini UN i da proces krene iz početka. Nije prihvatljivo da se pravila igre menjaju dok traje utakmica“, naveo je Starović.