Petković odgovorio Bisljimiju: Beograd opredeljen za normalizaciju odnosa, ali nikada neće priznati takozvano Kosovo

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi pogrešno i zlonamerno interpretira spremnost Beograda na dijalog sa Prištinom kao spremnost Srbije da prizna Kosovo.

"Beograd jeste opredeljen za normalizaciju odnosa sa Prištinom i stvaranje stabilnog okruženja za ekonomski razvoj čitavog regiona, ali da nikada neće priznati Kosovo i njegov jednostrani i protivpravni akt otcepljenja. I nikada se neće saglasiti sa članstvom tzv. 'Kosova' u UN", saopštio je Petković reagujući na Bisljimijevu izjavu da "Grčka treba da iskotisti to što se Srbija obavezla da prizna nezavisnost Kosova i promeni stav".

Prema njegovim rečima, "Bisljimi nastoji da lažima izmami promenu stava država koje ne priznaju Kosovo, pokušavajući da im proda rog za sveću i zaboravljajući da te države se pre svega rukovode sopstvenim interesima, a ne interesima i snovima Prištine".

"Umesto što u inostranstvu traži podršku za seperatističke ambicije Prištine, Bisljimi bi trebalo da se, zajedno sa svojim šefom Kurtijem, posveti redefinisanju svoje šovinističke politike i okrene formiranju Zajednice srpskih opština, i to bi, da su im namere imalo dobre, trenutno trebalo da im bude jedina preokupacija", navodi Petković.

Petković ocenjuje da politički lideri u Prištini nemaju više prostora za prazne tirade o demokratiji i nezavisnosti jer, kako navodi, čak i njihovi najveći zapadni sponzori shvataju da je reč o nekredibilnim i neodgovornim ljudima.

"Sama činjenica da, moljakajući za promenu stava pojedinih država nepriznavača, Kurti i Bisljimi zloupotrebljavaju dijalog o normalizaciji odnosa da bi suštinski dodatno destabilizovali region, ali i da bi pokazali koliko su im namere maligne i neiskrene", zaključio je Petković u saopštenju.