Petković sa britanskim zvaničnicima: Kriza na severu Kosova i Metohije režira se u Prištini

Vilson, Petković i Ferguson
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa generalnim direktorom za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Piterom Vilsonom, a sastanku je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da je Petković ukazao sagovornicima na konstantno „institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi Kurtijev režim“.

Takođe, Petković je izrazio zabrinutost zbog učestalih, „neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba“, kao i pokušaja otimanja zgrade u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze prostorije srpskih institucija, između ostalih i Kancelarije za KiM, Pio fonda…

„Kriza u pokrajini, posebno na severu Kosova i Metohije režira se u Prištini, a kulminirala je postavljanjem nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika i pripadnika specijalne policije u srpskim opštinama na severu KiM, što je postalo pretnja miru i stabilnosti u celom regionu“, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio je ovo samo jedan u nizu poteza koji vodi ka novom podizanju tenzija i izazivanju krize, što kako je naveo, ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije situacije na terenu, „dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru KiM“.

„Tome bi doprinelo i formiranje Zajednice srpskih ppština na koju Srbi sa KiM čekaju više od deset godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu“, ukazao je Petković.