Petković sa Gorijem o dijalogu Beograda i Prištine, formiranju ZSO i zabrani kretanja

Luka Gori i Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, koga je informisao o toku dijalaoga Beograda i Prištine.

Petković je napomenuo da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, što se ne može reći i za Prištinu, koja više od devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je za srpsku stranu ključno pitanje, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da su sagovornici razgovarali i o problemima u rešavanju pitanja nestalih, o primeni sporazuma o enrgetici i drugim pitanjima, važnim za uspostavljanje trajnog mira, međusobnog poverenja i za građenje suživota u pokrajini.

Petković je ukazao i na nesprovođenje sporazuma o poštovanju slobode kretanja i posete zvaničnika, što se manifestovalo i 12. i 13. jula kada su mu vlasti u Prištini ponovo zabranile da poseti Kosovo.

"Na taj način, Priština je pokazala jasnu nameru da nastavi da krši postignute dogovore, što vodi kontinuiranom udaljavanju od dijaloga i procesa normalizacije odnosa na terenu. Iako Priština stalno i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu, Beograd će i dalje ostati posvećen dijalogu i normalizaciji stanja u pokrajini", istakao je Petković.

Petković je napomenuo da se Beograd nada nastavku uspešne saradnje sa italijanskim partnerima, u traženju kompromisnih rešenja za postojeće probleme u regionu, zaključuje se u saopštenju.