Petković sa mađarskim ambasadorom o toku dijaloga Beograda i Prištine

Petković - Pinter
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o toku dijaloga Beograda i Prištine i perspektivama za nastavak razgovora u Briselu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je na početku sastanka ocenio da je iskreno prijateljstvo srpskog i mađarskog naroda, kao i saradnja ove dve države u svim sferama, posebno ekonomskim, na najvišem nivou do sada, zahvaljujući pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu.

Petković je sagovornika upoznao sa poslednjom rundom razgovora u Briselu, istakavši da je prištinska delegacija ponovo nastavila sa praksom opstruiranja dijaloga, odbijanjem da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, a ovoga puta i o pitanjima koja se tiču energetike, što srpska strana trenutno smatra urgentnim pitanjima.

"Zbog neodgovornog ponašanja Prištine, izostali su direktni razgovori dve delagacije, već su samo održani bilateralni razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom", naglasio je Petković.

On je izrazio zadovoljstvo što je u ovako ozbiljnim momentima po bezbednost na Kosovu dužnost komandanta Kfora preuzeo brigadni general mađarske vojske Ferenc Kajari.

"Sasvim smo sigurni da će biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji", dodao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM posebno je skrenuo pažnju na nedavnu "opasnu izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija o stvaranju Velike Albanije", što, prema njegovim rečima, predstavlja direktan poziv na destabilizaciju prilika na Kosovu, ali i u celom regionu.

"Beograd će ostati dosledno opredeljen za nastavak dijaloga sa Prištinom, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja nesuglasica, ali je neophodno da Priština prestane da obezvređuje dosadašnje rezultate briselskog dijaloga, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština", zaključio je Petković.