Petković: Već treći put ulazimo u krizu zbog tablica, Kurti nastavlja sa provokacijama

Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da su međunarodni predstavnici potvrdili da su KM registarske tablice važeće i da je kosovski premijer Aljbin Kurti prekršio sporazum sprovođenjem kaznene politike.

Podsetio je da je 2016. dogovoren sporazim o tablicama, kada su uvedeni stikeri.

"Nakon toga  Aljbin Kurti uvodi probne tablice. Onda je nastala kriza od 13 dana na severu KiM. Ta kriza je rešena dogovorom od 30. septembra 2021. gde smo utvrdili još jednom da se stikeri stavljaju na sve tablice uključujući i KM tablice, čime se potvrđuje da su KM tablice deo procesa traženja trajnog rešenja za sve tablice“, kaže Petković.

Objašnjava da nakon tog dogovora Priština ponovo donosi jednostranu odluku o preregistraciji i pokretanju kaznene politike prema Srbim odnosno vozačima koji poseduju KM tablice.

Navodi da je Nenad Đurić smenjen jer srpski policajci nisu želeli da sprovedu u delo zamisao Kurtija i kažnjavaju svoj narod, a nakon toga su, kaže Petković, i ostali srpski poslicajci napustili institucije.

„Nakon te krize koja je trajala gotovo do kraja 2022. godine mi smo uspeli da se dogovorimo 23. novembra te 2022. da se obustavlja kaznena politika Aljbina Kurtija i svi njegovi jednostrani potezi po pitanju tablica, a Beograd se obavezao da ne izdaje nove KM tablice“, kazao je Petković.

Naglasio je da je odluka od 23. novembra 2022. potvrđena i od strane međunarodnih predstavnika.

Petković podseća da je Vlada Srbije usvojila odluku kojom je trajno izvršena registracija za sva vozila sa KM tablicama, što su prihvatile EU i SAD.

„Međutim, Kurti je krenuo ponovo da sprovodi svoje mere, da zaustavlja kretanje tih vozila i da zaustavlja ulazak vozila sa KM tablicama na prostor KiM za sve one kojima je registracija istzekla nakon 23. novembra, bez obzira na to što je doneta uredba Vlade Srbije da su ta vozila i dalje registrovana, a da moraju da poseduju validu dokumentaciju u smislu tehničkog pregleda i polise osiguranja“, navodi Petković.

Poručuje i da su visoki savetnik Stejt departmenta Derek Šole i portparol EU Peter Stano istakli da je Kurti prekršio sporazum i da nema pravo da zabranjuje ulazak vozilima sa KM tablicama na prostor Kosova.

Sporazumi koji su dogovoreni, kaže Petković, ne ukuljučuju nikakav vremenski rok, dodajući da izjave predstavnika međunarodne zajednice potvrđuju da je istina sve ono što govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ne postoji nikakav kranji rok, niti datum isticanja tablica, već je potrebno u ovom periodu, od trenutka kada smo dogovorili kako ćemo postupamo po pitanju registarskih tablica, da se pronađe trajno rešenje. Dok se ne pronađe trajno rešenje KM tablice sa stikerima ostaku“, poručio je Petković.

Naglasio je da Priština ne sme i nema pravo da zahteva od vozača koji poseduju vozila sa KM tablicama da uđu u proces preregistracije.

„Onog trenutka kada je prištinska strana počela da stavlja stikere na KM tablice, ona je prihvatila i priznala da su i te tablice deo procesa za koje se traži trajno rešenje. Poslednjim sporazumom je dogovoreno da se stane sa kazneneom politikom Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama“, rekao je Petković.

Dodao je da Kurti želi da spreči kretanje Srba na Kosovu, koji imaju puno pravo da voze automobile na KM tablice, o čemu će se, kaže, govoriti opet u Briselu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, kada je reč o tablicama, ponovio je da je potparol EU Peter Stano rekao da tablice nemaju ograničeni vremenski rok i da su i dalje u funkciji.

„Pozivam građane da slobodno voze vozila sa KM tablicama jer je to deo dijaloga i sporazuma koji je skoro postignut u Briselu, a dokaz za to je izjava gospodina Stana“, rekao je Rakić.

Na pitanje da li zna ko pali vozila na severu Kosova, Rakić je rekao da to zaista ne zna i oštro osudio takvo delovanje.

„Isto tako postavljam pitanje i EU i predstavnicima vlasti u Prištini da li znaju ko je zapalio 40 crkava i manastira, preko 1.000 kuća. Ne, nemaju ni jednog osumnjičenog za to, a navodono su otkrili počinioca koji je navodno zapalio neki auto“, kazao je Rakić.

Na pitanje novinara kako on ulazi u Prištinu, Rakić poručuje da ne poseduje vozilo sa RKS tablicama, kao što to nemaju ni članovi njegove porodice.