Petković: Zabrana održavanja izbora 3. aprila imala bi nesagledive posledice

Petković na Božić u porti manastira Gračanica
Izvor: Kosovo Online

Nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovešće do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Saopšteno je da bi takav Kurtijev scenario vratio ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i da toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji deluju na prostoru Kosova i Metohije. 

“Očigledna je destruktivna namera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, ali je pitanje hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa reči i saopštenja na  konkretna dela?”, kazao je Petković, saopštila je Kancelarija.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako navode, očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada.

“Zato su ovi izbori poslednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo”, navedeno je u saopštenju.