Pič: Srbija i Kosovo da povećaju napore ka normalizaciji odnosa, uključujući i formiranje ZSO

Stjuart Pič
Izvor: Ambasada Velike Britanije u Podgorici

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Strjuart Pič, po završetku posete Kosovu, istakao je da Srbija i Kosovo treba da povećaju napore ka normalizaciji odnosa kako bi svi građani osetili da imaju sigurnu budućnost na multietničkom Kosovu, dodajući da se pod tim naporima podrazumeva i obaveza Prištine da se formira Zajednica srpskih oština.

Pič je u video-snimku koji je podelio na Fejsbuku naveo da je na Kosovu razgovarao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, predstavnicima Kfora i Euleksa, i političkih partija na Kosovu, kao i da je posetio manastir Gračanicu i sastao se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

"Na svim ovim sastancima istakao sam da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava nezavisnost i očuvanje bezbednosti na Kosovu", poručio je Pič.

Povodom sukoba u Banjskoj 24. septembra, Pič je rekao da je pažljivo slušao zabrinutost iznetu tokom sastanaka, ističući da Velika Britanija očekuje da organizatori tog sukoba budu pozvani na odgovornost.

Prema njegovim rečima istu poruku poslao je i u Srbiji.

Pič je poručio da je, nakon incidenta u Banjskoj i jačanja bezbednosnog aspekta od strane međunarodne zajednice u poslednjih nekoliko meseci, vreme da se strane pozabave zabrinutostima i da se krene napred sa postojećim naporima kako bi svi građani osetili da imaju budućnost u raznolikom i multikulturnom Kosovu.

"Uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu šire implementacije dogovora koji su postignuti kroz dijalog sa EU važan je deo ovih napora", zaključio je Pič.