Policija Kosova bez generalnog direktora od avgusta 2022. godine

Kosovska policija u naselju Brđani
Izvor: Kosovo Online

Kosovska policija je od avgusta 2022. godine bez direktora, nakon što je ostavku, iz ličnih razloga, podneo Samedin Mehmeti, prenosi Ljaljmi.

I pored toga što je od raspisivanja konkursa za generalnog direktora prošlo nekoliko meseci, novi generalni direktor još uvek nije imenovan.

Kako je za Ljaljmi potvrđeno iz Ministarstva unutrašnji poslova, za mesto genralnog direktora prijavilo se pet kandidata.

"Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je naglašeno da među kandidatima za čelo kosovske policije ima i zvaničnika iz nevećinskih zajednica. Reč je o Slađanu Stojanoviću, poznatom kao načelniku uprave u Mitrovičkom kraju. Osim Stojanovića, prijavio se i Gazmend Hodža - direktor Odeljenja za operacije, Bahri Šalja, sadašnji direktor kriminalističke tehnike, Fatos Haziri - bivši šef Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i Granit Fetahu, direktor za bezbednost objekata", saznaje Ljaljmi.

Međutim, iako je bilo predviđeno imenovanje direktora Kosovske policije, ovaj postupak i dalje odugovlači nadležna institucija.

"Na osnovu člana 37, ističe se da kandidate za mesto direktora Kosovske policije bira i predlaže komisija, koju je osnovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Po zakonu, direktor se imenuje na period od pet godina, sa mogućnošću produženja na svakih pet godina od strane organa koji ga je imenovao. Komisija predlaže ministru kandidate za imenovanje na funkciju generalnog direktora policije, ministar na jednoj od sednica vlade predlaže kandidata za ovu funkciju, dok vlada preporučuje premijeru kandidata za generalnog direktora policije. Generalnog direktora policije imenuje predsednik vlade“, prenosi Ljaljmi.

Ljaljmi podseća da je pre Samedina Mehmeta, na čelu kosovske policije bio je Rašit Ćaljaj, koji je potom potpuno promenio profesiju i prešao u političku partiju, Demokratsku partiju Kosova.

Samedin Mehmeti je imenovan za generalnog direktora Kosovske policije 13. januara 2021. godine.