Poslanici FPO: EU i Beč ne smeju biti jednostrani oko Kosova

Harald Vilimski
Izvor: Politika

Evropska unija, kao ni Austrija, ne smeju da budu jednostrane, odnosno ne bi smele da podržavaju samo prištinske vlasti, po pitanju poslednjih dešavanja na Kosovu, i uopšte kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, poručio je poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Harald Vilimski, prenosi Euronjuz.

Šef delegacije FPO u Evropskom parlamentu je za Tanjug ocenio da su EU, i pre svega vladajuća Narodna partija Austrije (OVP), preko svog evroposlanika Lukasa Mandla, jednostrani u pristupu prema pitanju Kosova.

"Austrija je po Ustavu neutralna zemlja, i mora tako i da se ponaša. Ja sam politički neutralan u vezi sa Kosovom, iako je moje srce na strani Srba“, poručio je on.

Vilimski je ocenio da se jasno vidi da je Mandl veliki lobista Prištine navodeći da bi taj evroposlanik OVP-a trebalo da objasni zašto se toliko angažuje za Prištinu.

"Mandl je poslanik u Austriji, i to vladajuće stranke i ne bi smeo da stane ni na jednu stranu, što on uporno radi", kategoričan je Vilimski.

Istovremeno, on je poručio da su za Austriju upravo Srbi posebno važni.

Takođe, kazao je da bi EU, prema svim zemljama kandidatima za prijem u članstvo, trebalo da pristupi sa poštovanjem i prijateljstvom.

Kritikovao je to što EU želi što pre kandidate da dovede „u liniju“, i dodaje da su Srbi slobodoljubiv narod, "koji se ne raduje paradama ponosa u Beogradu, ali ni kada primete da Brisel od njih želi da napravi svoje robove".

"To je ponosan narod, i zato Evropska unija posebno želi da pokaže svoju snagu, a zapravo bi trebalo bi da pristupi sa poštovanjem", rekao je Vilimski.

Kada je reč o pritiscima na Srbiju da se priključi sankcijama Rusiji, Vilimski je naglasio da već sada ima mnogo, kako je rekao, razumnih glasova u EU koji su za okončanje tih sankcija.

"Te sankcije pogađaju više nas, nego Vladimira Putina. Srbi imaju pravo što su protiv sankcija", podvukao je on.

Sa njim je saglasan i šef poslaničkog kluba FPO u skupštini Beča Maksimilijan Kraus, koji takođe ukazuje da EU, a posebno Austrija, u čijem je Ustavu to jasno propisana obaveza, treba da budu neutralni.

"Evropska unija i Austrija treba da zauzmu neutralni stav i da posreduju. Nažalost, Mandl, sa drugim partnerima, pokazuje jednostranost prema Kosovu. Mi smo drugačijeg mišljenja, politički smo neutralni i zato spremni da saslušamo Srbe“, naglasio je Kraus.

On je istakao da je dijalog najvažniji, neophodan, te da nema alternativu.

"Ali, važno je da obe strane dijalog vode iskreno, i da ne sme biti jednostranog pritiska na Srbiju“, zaključio je Kraus.