Predsedavajući OEBS-a pozvao na dijalog kao pravi put za dalji napredak

Vjosa Osmani i minsitar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani
Izvor: Ministartsvo spoljnih poslova Makedonije

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je, tokom razgovora sa kosovskim zvaničnicima, na smirivanje situacije i smanjenje tenzija.

Šef makedonske diplomatije se u Prištini sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani-Sadriju, premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenicom premijera i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervala-Švarc, i posetio Misiju OEBS-a na Kosovu.

Njegovi razgovori su, kako se navodi u saopštenju OEBS-a, bili fokurisani na nedavna dešavanja i bezbednosnu situaciju na severu Kosova.

„Neophodno je smanjiti tenzije na terenu na severu Kosova kako bi se dao prostor političkom procesu dijaloga uz posredovanje EU. OEBS je spreman da i dalje pruža podršku sprovođenju sporazuma postignutih u okviru Dijaloga“, rekao je Osmani.

Tokom svoje posete govorio je i o podršci koju Misija OEBS-a pruža tekućim reformama u promovisanju ljudskih prava i prava zajednica, jačanju vladavine prava i poboljšanju javne bezbednosti.

Rad u vezi sa mladima i uloga mladih u promovisanju dijaloga i izgradnji poverenja bili su u samom fokusu posete.

Tokom njegove posete Misiji OEBS-a, Osmanija su o programskim aktivnostima izvestili šef Misije Majkl Davenport i drugo osoblje.

„Podrška radu terenskih misija je glavni prioritet za naše predsedavanje OEBS-om. Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i poverenje i kod ljudi i kod institucija, što je presudno za očuvanje mira i stabilnosti. Želim da izrazim svoju zahvalnost za predan rad Misije na jačanju vladavine prava, pružanju podrške demokratskim institucijama i omogućavanju sigurnijeg okruženja za sve zajednice“, naglasio je on.