Predsedavajući OEBS Zbignjev Rau završio posetu Jugoistočnoj Evropi

Zbignjev Rau
Izvor: Ekonomia Online

Predsedavajući OEBS, ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau završio je posetu Jugoistočnoj Evropi, navodi se u saopštenju te organizacije.

Predsedavajući OEBS je prethodnih dana u Beogradu razgovarao o saradnji i bezbednosnim pitanjima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, kao i sa predstavnicima civilnog društva.

„Moja poseta se poklopila sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima sa kojima se region OEBA sada suočava. Tokom proteklih nekoliko godina bili smo svedoci postepenog pada osećaja privrženosti vrednostima koje su oblikovale našu organizaciju“, rekao je Rau i dodao da mu je drago što Srbija deli OEBS-ovo shvatanje osnovnih vrednosti i što ih poštuje.

Rau se takođe sastao sa šefom terenskih operacija Misije OEBS, ambasadorom Janom Bratuom i osobljem. On je zahvalio na radu Misije na podršci reformskom procesu u Srbiji.

Predsedavajući OEBS je istakao posebne napore uložene na integraciju nacionalnih manjina.

Tokom posete Bosni i Hercegovini Rau se sastao sa zamenikom ministra spoljnih poslova te zelje Josipom Brkićem, predstavnicima oba doma parlamenta, međunarodne zajednice i Centralne izborne komisije, kao i aktivistima civilnog društva i osoblje Misije OEBS u Bosni i Hercegovini, uključujući šeficu, ambasadorku Kejtlin Kavalec.

Rau je pozvao predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine da unaprijede unutrašnji dijalog i intenziviraju napore za izgradnju stabilne države. On je ponovio podršku OEBS reformama, uključujući reforme izbornog sistema i vladavine prava, i ohrabrio sve strane da se angažuju u inkluzivnoj i transparentnoj izbornoj reformi.

„U ovoj političkoj fazi, sudbina reformskog procesa je u rukama same Bosne i Hercegovine. Vi ste ti koji najbolje znate koja su rešenja dobra i izvodljiva u trenutnim okolnostima. OEBS je tu da pomogne vašoj zemlji kroz proces. Želim još jednom potvrditi punu podršku Organizacije i spremnost Misije da pruži svaku pomoć i stručne konsultacije u cilju jačanja sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta naroda Bosne i Hercegovine“, rekao je Rau tokom razgovora u Parlamentu.

Predsedavajući OEBS sastao se u Prištini sa predsednicom Vjosom Osmanijem, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom, premijerom Albinom Kurtijem, potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom-Švarc, kao i ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem i predstavnicima Centrane izborne komisije.

„Svrha moje posete Prištini je bila da se sretnem sa institucionalnim liderima, partnerima Misije OEBS na Kosovu, i dobijem iz prve ruke informacije o tekućim reformama u oblastima pravosudnog sistema, borbe protiv korupcije, unapređenja slobode medija, i unapređenje preko potrebnih izbornih reform. Takođe mi je bilo drago da čujem od šefa Misije OEBS, ambasadora Majkla Devenporta i mojih sagovornika o važnom radu OEBS na podršci i unapređenju prava nevećinskih zajednica. Kroz svoje terenske operacije, OEBS doprinosi daljem razvoju demokratskog i multietničkog društva. Iskreno se nadam da će to takođe dovesti do negovanja stabilnosti i pomirenja u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Rau.