Predsednik NATO fondacije: Kosovo je nezavisno, treba da prevlada duh kompromisa

Nato
Izvor: Zeri

Predsednik NATO fondacije Alesandro Minuto-Rico rekao je da je Kosovo nezavisna država, ali da shvataju emocije iz prošlosti koje objašnjavaju stalno stanje napetosti, i dodao da bi trebalo da prevlada duh kompromisa, uz uvažavanje političke realnosti i davanje prava srpskoj manjini da zadrži svoj kulturni identitet, prenosi N1.

Minuto-Rico, bivši zamenik generalnog sekretara NATO, u intervjuu za portal "Juropijan vestern Balkans" ukazuje da je operacija Kfora i dalje u toku i da će se "taj istorijski angažman Alijanse nastaviti i u budućnosti".

Govoreći o angažmanu NATO na Kosovu i doprinosu Kfora u održanju bezbednosti i mira, Minuto-Rico je rekao da Kfor već dugo radi u dobroj veri i disciplinovano kako bi pružio podršku konsolidaciji dobrih praksi, te da je Italija pokazala posebno interesovanje za ovu misiju i očuvanje kulturne baštine na Kosovu.

Kada je reč o ruskom uticaju u Srbiji, koja je izložena oštrim kritikama zapadnih partnera zbog neusaglašavanja sa sankcijama, Minuto-Rico je objasnio da kulturni i politički uticaj Rusije na Balkanu, a posebno u Srbiji, ima dugu istoriju tokom koje je ta zemlja često bila posmatrana kao "zaštitnik od drugih stranih interesa".

Bez obzira na to, on veruje da ima prostora za poboljšanje odnosa NATO i Srbije.

"Srbija je važan akter, ima čvrstu nacionalnu tradiciju i imamo dobre razloge da uverimo njen narod da je njihova budućnost da postanu deo evropske porodice. Mislim da će s vremenom ovo biti uspešna priča", rekao je Minuto-Rico.

Prema njegovim rečima, Alijansa nije neprijateljski nastrojena prema Srbiji, što je, kako je naveo, realnost koja će biti prepoznata kada ljudi u Srbiji pogledaju svoj stvarni dugoročni interes.