Predsednik opštine Priština pozvao Vladu da ne blokira transfer 28,8 miliona evra namenjenih za kapitalne projekte

Perparim Rama
Izvor: Albanian post

Predsednik opštine Priština Perparim Rama rekao je da je za ovu godinu za 172 kapitalna projekta u Prištini predviđeno 28,8 miliona evra, ali da taj novac blokira Vlada, prenosi Dukađini.

Opština Priština je u aprilu zatražila od Ministarstva finansija da ne blokira i hitno prebaci prihode Prištine i opština u skladu sa Ustavom i relevantnim zakonima za lokalnu samoupravu, a Rama kaže da se Ministarstvo finansija poigralo sa zakonom i pokušava da zaustavi 28,8 miliona evra.

"Prestali su da stižu trendovi od 28,8 miliona koji su sopstveni novac prestonice. Ušli smo u maj, imamo 172 projekta koja su vezana upravo za ta sredstva, a mi se i dalje molimo da izvršimo te transfere, dok se Ministarstvo finansija poigralo sa zakonom, a oni pokušavaju da zaustave 28,8 miliona. Nadam se da je u pitanju tehnička greška i da imaju dozvolu da to urade, a da ćemo mi nastaviti sa radom“, izjavio je.

Pozvao je Vladu da ne politizuje stvari kada su kapitalni projekti u pitanju i zatražio saradnju i od Ministarstva finansija, jer prema njegovim rečima, opština Priština ima mnogo saradnje i zajedničkih projekata sa drugim ministarstvima.

"Nema razloga da bilo ko politizuje ove stvari, nema potrebe da politizuje projekte glavnog grada. Zato moramo da radimo zajedno na lokalnom nivou, centralnom nivou za dobrobit ove zemlje. Bez obzira na političke partije ili ego političara i drugih. I pored toga što sam ja ovde zbog Prištine, zbog građana Prištine, a mi imamo ove probleme koje nije trebalo da imamo. Još jednom kažem da se molim Ministarstvu finansija jer imamo saradnju sa mnogim drugim ministarstvima i zajedničke projekte. Ali, ne treba da bojkotujemo ili sabotiramo razvojni proces glavnog grada“, rekao je Rama.