Prerano za pomirenje, rane iz rata još su sveže – ključ u ekonomiji

Konferencija u Ljubljani
Izvor: Kosovo Online

Prerano je za pomirenje, jer su rane raspada bivše Jugoslavije i ratova još sveže, ali zato treba raditi na ekonomskoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana, poručeno je drugog dana konferencije "Zapadni Balkan u EU" u Ljubljani.

Na panelu "Uspostavljanje Ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu", bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da bi se trebalo fokusirati na ekonomska pitanja, jer je to najbolji put ka pomirenju.

"Sada još nije moguće pomirenje, jer je prošlost raspada bivše Jugoslavije još preblizu. U regionu su i dalje sveža sećanja na rat i u takvim okvirima je teško ostvariti pomirenje. Sada treba prvo osnažiti naše ekonomske odnose. Neophodno je posvetiti se potrebama naših građana", objasnio je Vujanović.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naglasio je da se smatralo da će Haški tribunal doprineti pomirenju, ali da mnogi smatraju da u tome nije uspeo, jer je suđenjima zapravo "održao u životu" sećanja na rat.

Ukazao je da su mnogi i dalje okrenuti prošlosti, a ne budućnosti.

"Potrebi su nam političari koji bi bili hrabri da ostave istoriju istoričarima i da se posvete budućnosti", poručio je on.

Istakao je da bi Evropska unija trebalo da fokus regiona skrene u potpunosti na agendu pristupanja, jer u suprotnom agendu će popuniti druga pitanja.

Konferenciju "Zapadni Balkan u EU" u Ljubljani organizovali su Institut "Prijatelji Zapadnog Balkana" iz Slovenije i "Nizami Ganjavi internešenel centar" iz Bugarske.