Privedena još jedna osoba u Srbiji osumnjičena da je radila za albansku i kosovsku obaveštajnu službu

Hapšenje
Izvor: Kurir

Državljanin Srbije A. D. priveden je u Novom Pazaru u nastavku istrage BIA i Višeg javnog tužilaštva u Jagodini protiv D. R. koji je osumnjičen da je u Srbiji špijunirao za obaveštajnu službu Albanije i obaveštajnu agenciju Kosova, prenosi Alo!.

A. D. se sumnjiči da je deo obaveštajne mreže koju je na teritoriji Srbije organizovao D. R. i da je po njegovim nalozima prikupljao podatke i informacije od značaja za obaveštajnu službu Albanije (ŠIŠ).

Podatke koje bi prikupio A. D. je dostavljao D. R. koji ih je zatim prosleđivao obaveštajnim službama Albanije i Kosova, za šta su dobijali novčanu naknadu.

Prilikom pretresa prostorija koje je koristio A. D. pronađen je jedan broj predmeta koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog dela. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati tokom kojih će biti izveden pred nadležnog tužioca VJT Jagodina po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnela BIA.

Podsetimo, pre deset dana D. R. je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo špijunaža. On je sa mrežom svojih saradnika od 2022. godine, za Državnu informativnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa Kosova.

Po nalogu albanske službe bio je angažovan i tokom kriznih situacija na severu Kosova za vreme protesta i barikada. Takođe, u više navrata je snimao i kretanje srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška.