Raci: Posrednik u dijalogu treba da dođe iz moćnih evropskih država

Gazmir Raci
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Gazmir Raci izjavio je da posrednik u dijalogu Beograda i Prištine treba da dođe iz moćnih evropskih država, a ne iz regiona, prenosi RTK live.

On je tako komentarisao najave da je bivši predsednik Slovenije Borut Pahor jedan od kandidata za naslednika Miroslava Lajčaka na poziciji specijalnog izaslanika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine.

"Znamo da su politički i ekonomski odnosi sa Slovenijom veoma dobri, ali zbog osetljivosti, zbog problema dijaloga i zbog Srbije, koja opet tvrdi da je hegemon nad Kosovom, teško je posredniku iz zemalja regiona igraju moćnu ulogu. Zato bi bilo bolje da u dijalogu posreduje karijerni diplomata iz Nemačke, na primer ili iz drugih moćnih zemalja“, izjavio je Raci.

Sa druge strane, analitičar Artan Muhadžiri ocenjuje da pojedinac ne može da ima moćnu ulogu, pošto su, prema njegovim rečima, jasni okviri Evropske unije što se dijaloga tiče.

"Čak i da gospodin Pahor dođe, mislim da neće biti velikih promena u pristupu i modelu pregovora jer su principi jasni. Zahtevi i Kosova i Srbije su jasni, tako da mislim da će se generalno sadašnji trend nastaviti“, naglasio je Muhadžiri za RTK-Radio.