Radojević: Povećanje broja pripadnika Kosovske policije i KBS kod Srba izaziva zabrinutost

Milan Radojević
Izvor: Kosovo online

Član Srpske liste i bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je za Kosovo onlajn da najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o povećanju broja pripadnika Kosovske policije, ali i pripadnika KBS, među Srbima na Kosovu izaziva samo zabrinutost, a da bi bezbednosti srpskog naroda u ovom trenutku doprinelo isključivo pojačavanje snaga Kfora.

Kurti je juče na stranačkom skupu Pokreta Samoopredeljenje saopštio da će Kosovo naredne godine imati 600 pripadnika KBS više i 500 policajaca više u odnosu na ovu godinu, a članovima stranke je poručio da kažu svim aktivistima i građanima "da neće moći da ih  zaustave ni na jugu, ni na severu".

Prema rečima Radojevića, ovom odlukom Kurti šalje jasnu poruku da nije spreman da srpskom narodu obezbedi mir i bezbednost.

„Naime, takve najave izazivaju suprotan efekat od onoga što bi neki mogli da očekuju. Naime, u svim normalnim društvima povećanje pripadnika broja policije bi trebalo da znači neku sigurnost. Međutim, na primeru severa KiM u poslednjih godinu dana videli smo da povećanje njihovog broja ima suprotan efekat“, rekao je Radojević.

O tome, kako ističe, najbolje svedoči veliki broj incidenata koji su građani imali i sa pripadnicima specijalnih jedinica, ali i običnim pripadnicima Kosovske policije.

„Tako da ta najava ne uliva nikakvo poverenje u sigurnost Srbima na KiM , kako na severu, tako i na centralnom Kosovu, Pomoravlju i ostalim delovima Kosova“, naglasio je on.

Ističe da ono što bi Srbi u ovom trenutku očekivali i što bi pomoglo da se poveća bezbednost u srpskim sredinama je veće prisustvo pripadnika Kfora.

„To je ono što Srbi očekuju, a ne ovakve najave koje samo doprinose daljoj nestabilnosti i narušavanju postignutih dogovora“, naglasio je on.

Smatra da je sasvim jasna poruka koju Kurti nastoji da pošalje pojačavanjem policijskih snaga na severu i da ona ne ide u smeru mira, dogovora i rešavanju bezbednosnog pitanja za Srbe na Kosovu.

„Naime, svi potencijalni potezi koje on vuče na terenu su suprotni od onoga što bi oni trebalo da znače – da doprinose miru i stvaranju atmosfere sigurnosti i bezbednosti, ne samo za Srbe, nego za sve građane koji žive na KiM. Tako da, nažalost, Srbi ovakavu poruku ne prihvataju sa nekim uveravanjem da će dobiti bezbednije okruženje“, kazao je Radojević.