Radulović: Crnogorska zajednica treba da bude priznata ustavom Kosova

Lazar Radulović
Izvor: RTK

Godinama se ne uzima u obzir zahtev Crnogoraca da se kao manjina priznaju Ustavom Kosova i osim što su predstavnici institucija izrazili volju, više od decenije nisu preduzeli radnje da se realizuje zahtev ove zajednice, kazao je predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova "Lovćen" Lazar Radulović, prenosi Koha.

Crnogorska zajednica više od godinu dana nije dobila odgovor od premijera Aljbina Kurtija na zahteve koje je uputila, dodao je Radulović.

"Mogu da vam kažem da smo i pre formiranja ove Vlade, ali i posle formiranja Kurtijeve vlade, imali veoma dobre odnose, imali smo veoma velika obećanja. Bili smo spremni da sarađujemo, imali smo mnogo obećanja, bili smo optimisti u tom pogledu. Mi smo sa Kurtijem, imali  veoma dobre razgovore, šta se zaista desilo u poslednje vreme ne mogu da vam kažem. Nemam odgovor zašto se to ne dešava već godinu dana, ništa se ne kreće ka poboljšanju statusa crnogorske manjine", rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, nepoznavanje zajednice jedan je od najvećih problema sa kojima se suočavaju Crnogorci na Kosovu. On je rekao da prema njihovoj računici na Kosovu živi od 5.000 do 7.000 Crnogoraca.

"Sama činjenica da nismo prihvaćeni u Ustavu Kosova, to automatski znači da nemamo svog predstavnika u Skupštini Kosova, ali ni u drugim institucijama, u Vladi Kosova i to je veoma veliki problem za crnogorsku zajednicu na Kosovu", rekao je Radulović.

Poseta predsednika Đukanovića bila je  veoma značajna, jer je i sam predsednik istakao ove zahtjeve i istakao potrebu da crnogorska zajednica bude deo institucija", rekao je Radulović.

"Mora se naći model na osnovu kojeg će Crnogorci biti dio institucija, ali se nadamo da će ova poseta predsjednika poslužiti kao dobar znak za prosperitet i realizaciju u ovom pogledu", rekao je Radulović.

Uprkos takvom stanju, Radulović je rekao da su Crnogorci spremni da sarađuju sa kosovskim institucijama.

"Dok čekamo izmenu Ustava Kosova, spremni smo da sarađujemo sa institucijama Kosova, spremni smo da budemo deo institucija, jer smatramo da crnogorska zajednica to zaslužuje i svakako očekujemo relevantne institucije i lica da to omoguće. Onog trenutka kada budemo imali svoje predstavnike u institucijama Kosova, onda će se sve promeniti za 360 stepeni", rekao je Radulović.