Osmani i Đukanović obeležeili Dan Crnogoraca na Kosovu

Vjosa Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je zajedno sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem prisustvovala manifestaciji povodom obeležavanja Dana crnogorske zajednice na Kosovu i tom prilikom rekla da će se saradnja Prištine i Podgorice povećati, prenosi Ekonomija onlajn.

"Hvala vam što ste se pridružili ovoj aktivnosti kojom kroz umetnost i muziku obiležavamo dane crnogorske zajednice na Kosovu. Kao njen sastavni deo,  dragocena je vrednost za našu demokratiju i građanstvo. Čast nam je što imamo predsednika Đukanovića, srećni smo što ovu posetu zaključujemo u duhu promocije vrednosti, umetnosti i kulture", rekla je ona.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da će kvalitetni odnosi Kosova i Crne Gore dovesti do rešavanja statusa Crnogoraca na Kosovu.

"Danas smo ove da razgovaramo o brojnim doprinosima crnogorske zajednice u periodu intenziviranja odnosa između naših zemalja. Ne možemo a da ne primetimo inerciju Zapadnog Balkana. Crnogorska zajednica od 1981. godine broji nešto više od 21.000 Crnogoraca, pri čemu su Crnogorci razumno bili konstruktivan član teritorije Kosova", kazao je Đukanović.

Đukanović je dodao da Crna Gora bolje odnose sa susedima gradi uz međusobno poštovanje i poverenje.

"Crna Gora je odgovoran sused Kosova i da bih doprineo evropskoj i evroatlantskoj perspektivi, koristim ovu priliku da kažem da je budućnost Kosova i njegove dece zauvek povezana sa evropskim vrednostima", rekao je Đukanoivć.

Lazar Radulović, predsednik Udruženja Crnogoraca "Lovćen", rekao da je ovo važan dan za crnogorsku zajednicu.

"Oni nam daju dodatnu motivaciju da delujemo i razvijamo ono što smo započeli, veoma smo zahvalni. Bilo je pokušaja da se kroz medije, uz neke izjave, izgubi smisao ove posete. Znamo odakle dolazi ovaj razgovor i nije me briga za bezvredne ljude i organizacije. Udruženje Crnogoraca se bori za očuvanje identiteta, uz poštovanje matice i zemlje Kosovo", istakao je Radulović.