Rajić: Albanci u konfuziji nakon optužnice protiv Tačija, Srbiji ide na ruku razvoj događaja

Predrag Rajić
Izvor: Facebook

Politički analitičar Predrag Rajić izjavio je za Kosovo Onlajn da se, nakon odluke Specijalnog tužilaštva da podigne optužnicu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine, kosmetski Albanci nalaze u konfuziji i nisu se najbolje snašli kada su odložili put u Vašington i učešće na sastanku u Beloj kući.

“U toj konfuznoj situaciji Albanci se nisu dovoljno dobro snašli. Uprkos ovom razvoju događaja mogli su da pošalju Hotija i da ipak budu za pregovaračkim stolom. Na taj način bi ispoštovali predstavnika Vašingtona Ričarda Grenela koji ih je pozvao na razgovore kao što je pozvao i predstavnike Beograda. Ali se to nije dogodilo. Ponovo se pokazalo pred međunarodnom zajednicom koliko je zapravo Kosovo jedna nedovršena tvorevina koja ne može u političkom smislu da opstane samostalno, gde imate lidere koji se ne ponašaju na onaj način na koji to možete očekivati od ozbiljnih političara”, ukazao je Rajić.

Mišljenja je da je takav razvoj situacije povoljan za Srbiju, ali ne i za Albance, jer je, kako je naveo, ovo jedna vrsta poniženja Ričarda Grenela.

“Da li će se dijalog nastaviti - to je u ovom momentu nemoguće reći . Da li će Albanci ucenjivati međunarodnu zajednicu da se povuku optužni predlozi kako bi oni nastavili pregovore? Videli smo da oni pregovore izbegavaju sve ovo vreme sa uvođenjem taksi, a pre toga sa neispunjavanjem obaveza iz Briselskog sporazuma. Ali, što duže oni pred zapadnom javnošću pokazuju da nisu sposobni da ispune ono na šta su se obavezali, što duže pokazuju da ne žele da nastave dijalog, a kamoli da dođu do nekog prihvatljivog rešenja, svoju poziciju čine sve slabijom”, rekao je Rajić.

Smatra da Albanci na Kosovu odlažu i odugovlače kako bi dočekali američke predsedničke izbore, jer “očigledno maštaju o tome da dođe do promene u Beloj kući i Senatu, nakon izbora u novembru, kako bi, po njihovom mišljenju, mogli da se vrate uobičajenim aktivnostima, odnosno da imaju ponovo maksimalnu podršku Vašingtona”.

“Mislim da tu greše, jer se situacija u Americi menja drastično, Menja se u samoj Demokratskoj partiji. Videli ste situaciju sa Eliotom Engelom koji je njihov najznačajniji lobista, izgubio je unutar stranačke izbore i neće biti čak ni kandidat za kongresmena u novembru, što je za Srbiju veoma povoljna vest. Ako malo pažljivije pratimo delovanje Džoa Bajdena i ljude iz njegovog okruženja, shvatićemo da ni Demokratska partija ni njihov kandidat na ovim izborima više nemaju onaj stav koji su imali ranije”, kaže Rajić.

Bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter, govori o tome kako se ne može doći do kompromisnog rešenja bez uključivanja srpskog nacionalnog interesa.

“Ovakav razvoj situacije može ići nama u prilog. On govori o konfuziji na Kosmetu koja će verovatno rezultirati novom političkom krizom a mi treba samo da nastavimo i dalje da istrajavamo na svojim pozicijama, da podržavamo opciju dijaloga i da pokazujemo našim stranim partnerima o kakvoj je političkoj sceni u Prištini reč”, zaključio je Rajić.