Rajić: Za tri godine Kurti dodatno narušio težak položaj Srba, pokazao da ne želi dogovor

Predrag Rajić
Izvor: Kosovo Online

Protekle tri godine, od pobede Samoopredeljenja na parlamentarnim izborima na Kosovu, Aljbin Kurti je ozbiljno narušio ionako težak položaj Srba na Kosovu, smatra Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, dok je kao predstavnik Prištine u dijalogu sa Beogradom, kaže, Kurti pokazao da ne želi da se Srbi i Albanci pomire, iznoseći ultimatume i maksimalističke zahteve.

Pokret Samoopredeljenje koji predvodi Kurti, 14. februara 2021. pobedio je na vanrednim izborima sa 50,28 odsto glasova. 

„Ove tri godine obeležene su Kurtijevom svirepošću i nagonom koji se graniči sa nekim pataloškim porivima da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije, da izazove rat između Srba i Albanaca na KiM, posledično rat između Srba i Albanaca uopšte na Balkanu, a naposletku i rat između Srba i Natoa. On je za ove tri godine ozbiljno narušio ionako težak položaj Srba na KiM i apsolutno neće stati u tom smislu. Pokazao je određenu rezistentnost na određene kritike sa Zapada zbog njegovih dela i apsolutno je jasno da imamo posla sa fanatikom koji se trudi da iznese ono što je sam sebi zadao kao nekakvu mesijansku ulogu jer on želi da objedini ono što smatra albanskim zemljama, da on uđe u istoriju kao neko koje napravio ’veliku Albaniju’ i da on bude prvi lider svih Albanaca i da glavni grad te velike Albanije bude Priština a ne Tirana“, navodi Rajić za Kosovo onlajn.


Uprkos svemu, Rajić kaže da su Srbi opstali na Kosovu i da je jedini ključ njihovog opstanka bilo jedinstvo sa zvaničnim Beogradom. Ukoliko Kurti, kako dodaje, bude uspeo da posvađa Srbe sa Kosova sa zvaničnim Beogradom, što pokušava da uradi pogotovu u poslednjih šest meseci, za njih predstoji još teža situacija nego ova danas.

Komentarišući kakav je Kurti kao premijer bio pregovarač u dijalogu sa Beogradom, naš sagovornik kaže da njega dijalog ne zanima.

„On ne želi da se dogovara. On iznosi ultimatume, dolazio je na pregovore sa maksimalističkim zahtevima i ništa ispod toga ga nije zanimalo. Pokazao je da uopšte ne želi da se Srbi i Albanci pomire i da napravi bilo kakvu vrstu dogovora između njih, već naprotiv, da želi da te odnose koji su inače narušeni i teški još više pogorša i da život Srbima na KiM učini još težim i nesnošljivijim“, kaže Rajić.