Rakić najavio izgradnju dve zgrade za izbegla i raseljena lica u Leposaviću

Goran Rakić - Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas, povodom nedelje posvećene izbeglicama, opštinu Leposavić, gde je u pratnji gradonačelnika Zorana Todića obišao izbegličke porodice i najavio izgradnju zgrade kojom bi bilo omogućeno zatvaranje izbegličkih kolektivnih centara u toj opštini.

Zajedno sa Rakićem izbeglice su obišli i predstavnici Evropske unije, kao i delegacije UN i UNHCR, a  istaknuto je da će se zajedničkim snagama uključiti u rešavanje problema izbeglica u opštinama na severu Kosova, sa ciljem zbrinjavanja izbeglica i zatvaranja kolektivnih centara.

Rakić je izjavio da je pre svega zadovoljan što je u mogućnosti da najavi početak izgradnje zgrade kojom bi se rešio višegodišnji problem izbeglica na području opštine Leposavić.

"Danas smo obišli Lešak i Leposavić i ovo je početak procesa zatvaranja kolektivnog centra i na ovom mestu biće izgrađene dve zgrade kojima ćemo smestiti izbeglice koji žive u kolektivnom centru u opštini Leposavić. Identičan način ćemo primeniti i u opštinama Zvečan i Zubin Potok i na taj način omogućićemo bolje uslove za život raseljenih lica koji trenutno žive u kolektivnim centrima i na taj način ćemo trajno rešiti njihov stambeni status", rekao je Rakić.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je da je srećan što će u narednim nedeljama početi sa izgradnjom zgrade u kojima će svoj dom naći 40 porodica.

"Za nepunih dvadeset dana krenuće radovi na izgradnji ove dve zgrade. Ova ideja se rodila pre nekoliko godina, sada smo u procesu izbora izvođača, a opština je obezbedila parcelu i ja se zahvaljujem ljudima iz Ministarstvu za zajednice i povratak, Evropske unije, UNHCR i DRC koji su uložili napor i jednim timskim radom došli smo do momenta da ćemo za nekoliko dana početi sa početkom radova na izgradnji ove dve zgrade", napomenuo je Todić.

Koordinator za razvoj UN na Kosovu Ulrika Ričardson je istakla da je ovo jedan od koraka ka zatvaranju kolektivnih centara.

"UN podržavaju ovu odluku kojom će se obezbediti dostojanstven život porodicama koji su jako dugo živeli u kolektivnim centrima. Pozdravljamo pristup uslugama zdravstva, brizi o deci, javni prevoz i sve ostalo. Ovo je dobar pristup pomirenju i zahvaljujem se pristupu ovom timu i Evropskoj uniji koja je donator ovog projekta", kazala je Ričardson.

Na konkurs će, prema rečima nadležnih, moći da se jave, kako osobe koje žive u izbegličkom centru, tako i ostale izbegličke porodice koje nemaju rešeno stambeno pitanje i žive u privatnim smeštajima, a nalaze se na teritoriji opštine Leposavić.

Šef misije UNHCR na Kosovu Erol Arduč podsetio je da je ovo odlična prilika da se na delu vidi da zajedničkim snagama može mnogo da se učini na poboljšanju kvaliteta života izbeglica.

„Još imamo oko 15 kolektivnih centara, ljudi u poslednjih 20 godina žive u kolektivnim centrima, to su stare osobe koje žive u teškoj situaciji. Ovo nam da je nadu da će za godinu dana od danas ljudima pružiti bolji život što i jeste naš konačan cilj", zaključio je Arduč.

Izgradnjom ove dve zgrade na teritoriji najsevernije kosovske opštine biće omogućeno trajno rešenje za 40 porodica koje dve decenije žive u izbegličkim kampovima u Leposaviću. Nošeni ratnom vihorom na prostoru ove opštine utočište su našle mnogobrojne interne i raseljene porodice kako iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine tako i iz sukoba na Kosovu.