Rama: Kosovo ne pregovara sa Srbijom, već sa EU i SAD i treba da ispuni svoj deo obaveza

Albanski premijer Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Albanski premijer Edi Rama danas je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, govoreći o Kosovu, istakao da postoji francusko-nemački plan i da Kosovo ne pregovara sa Srbijom, već sa Evropskom unijom i SAD, te da treba da ispuni svoj deo obaveza.

"Kosova ne pregovara sa Srbijom. Kosovo pregovara sa EU I SAD, kao i mi sa EU. Postoji plan, takozvani francusko-nemački koji je jasan. Postoje stvari koje jedna strana treba da uradi, i koje druga strana treba da sprovede. Kosovo čakl i ne mora da ide u Brisel, već treba samo da potpiše jednostrano taj plan, preda ga Lajčaku, i kaže - 'spremni smo da  ga implementiramo', a onda da prepusti Eu i SAD da druga strana uradi ono što mora da sprovede", rekao je Rama.  

On je istakao da ne može biti izgovor da se nešto ne uradi - zato što se druga strana ne ponaša "dobro". 

Podvukao je da se sve događa u okvirima EU i SAD. 

"Neophodno je sprovesti svoj deo obaveza", naglasio je Rama na panelu o Balkanu, na kojem su učestvovali i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, šef crnogorske države Jakov Milatović i američka senatorka Džin Šahin. 

Ukazao je da i druge zemlje regiona moraju da sprovedu neke stvari koje možda ne žele, jer je cilj da budu deo evropske zajednice. 

Naveo je da je Zapadni Balkan okružen članicama EU i da one ne treba da zaborave na to kako se obraćaju svojim balkanskim susedima, jer predstavljaju ono za šta se zalaže Unija. 

"Isto važi i za nas i za Kosovo i Srbiju. Srbija mora da se odluči, a Kosovo nema o čemu da odluči, sve je već odlučeno, a to je da je deo ove zajednice, EU i SAD", podvukao je Rama. 

Kazao je i da je Srbija mnogo puta učinila nešto loše, ne samo u Banjskoj, već i dan kasnije kada je proglasila dan žalosti zbog ubijenih napadača, ali to ne može biti razlog da se zaborave ciljevi Kosova. 

Dodao je da veruje da postoji "suštinska stvar" koju ne treba zaboraviti, od strane zemalja koje su se opredelile, jer ih niko nije terao gde da se pozicioniramo.  

"Albanci, pogotovo, vekovima nisu imali priliku da biraju. Sada hoćemo Albaniju kao Evropu, ali to je druga tema. Izabrali smo, za mene to nikada nije izgovor da ne uradimo domaći zadatak", rekao je Rama.