Rama: Tražićemo od EU energetsku podršku zbog predstojeće zime

Edi Rama
Izvor: Koha ditore

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Beogradu, na konferenciji za medije na Samitu lidera Otvorenog Balkana, da bi zemlje ove inicijative trebalo da zatraže od EU dodatnu finansijsku podršku za budžete tri države zbog energetske krize i predstojeće zime, prenosi RTV.

Kako je rekao zemlje EU imaju sopstvene budžete i zajednički, dok zemlje OB imaju samo svoje nacionalne budžete i da smatra da bi trebalo da se lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije obrate pisanim putem Briselu i drugim zemljama članicama i zatraže dodatnu finansijsku podršku za budžete.

"Projekcije koje smo razmenili nas trojica o troškovima tokom zime su zabrinjavajući. Možete da imate novac, ali ne možete da kupite energente, zato nam je potrebna saradnja. Pozivam ponovo EU da ne ponovi sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije, mi se veoma dobro sećamo kako su zemlje ZB bile prinuđene da se okrenu Kini, Rusiji i Turskoj da počnu spasilačke operacije sa lekarima, vakcine jer je EU gledala samo sebe. Na svu sreću svi lideri EU priznali da je potrebna nova politička zajednica u Evropi i strateška EU da se to ne ponovi i sada EU govori o dodatnim sredstvima podrške kako bi ova situacija se rešila", rekao je Rama, prenosi Tanjug.

Rama je najavio i da će biti osnovana krovna zajednička Agencija za strana ulaganja Otvorenog Balkana, ali da će nastaviti da postoje i pojedinačne agencije sve tri zemlje.

Istakao je da je juče, kada je otvoren sajam vina, bio najveći dan te regionalne inicijative.

"To je mogao da bude i tipično loš dan za Balkan u celini i umesto da otvorimo vrata ljudima koji vredno rade i proizvode hranu i druge stvari i ljudima iz celog sveta, mogli smo da otvorimo vrata još nekim lošim vestima - o sukobima i ratnim nemirima. Na svu sreću bilo je ovo prvo", rekao je Rama.

"Otvoreni Balkan" je, kako je rekao, naš izbor da gledamo napred i zbližavamo ljude i omogućimo im da se bolje razumeju i da imaju više mogućnosti.

"Da se stavimo u kožu drugih, što bi rekao ambasador Kristofer Hil", rekao je Rama i dodaje da postoji toliko stvari oko kojih možemo da sarađujemo i napomenuo da će ova zima biti najverovatnije jedna od najtežih sa kojima smo se sreli na Balkanu i da će naše zemlje biti pošteđene zahvaljući ovoj inicijativi.

"Kada govorimo i na Kosovu, postoje restrikcije koje traju satima i to je činjenica, kao i što su Velika Britanija, Francuska, Nemačka i druge zemlje predstavile planove za restrikcije struje. To su planovi koji obuhvataju restrikcije posle 22 sata uveče na ulicama, izlozima, restorana, što znači zatvaranje svih aktivnosti. To znači zatvaranje života uveče, kao što je bilo tokom pandemije, samo sada da bi se uštedela struja", rekao je on.

Rama je rekao da su razgovarali danas koliko će to koštati, a da se ne stavi na pleća građana.

Dodaje da su u Albaniji predvideli da ne menjaju cene struje za građane i male potrošače, ali da će se tek videti da li je to realno, kao i da će Albanija za zimski period imati vanredni trošak od oko pola milijarde evra zbog enegetske situacije.

"Čuo sam da opozicija ovde smatra da je predsednik bio malo pripit od svog vina koje je probao. Smatram da je daleko više pripito da optužite nekog ko pije da je pripit dok ste vi kao trezni, a u stvari ste vi u tom stanju. Jasno je da postoji jasna vizija i podela između prošlosti i našem putu ka budućnosti. Biće prilika kada biste i vi mogli da budete malo pripiti i da kažete živeli", poručio je Rama.