Redžepi: Problemi učenika nevećinskih zajednica nedostatak udžbenika i smanjena kvota za upis na fakultete

Emilija Redžepi sa predstavnicima manjinskih zajednica
Izvor: Ekonomia Online

Zamenica premijera za pitanja manjina Emilija Redžepi kaže da veliki problem kod obrazovanja manjinskih zajednica na Kosovu nedostatak udžbenika i smanjena kvota za upis na fakultete, prenosi Ekonomija onlajn.

Redžepi je na današnjem sastanku sa predstavnicima relevantnih institucija, na temu "Obrazovanje nevećinskih zajednica na Kosovu", izrazila  uverenje da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete obezbediti da se kvota poštuje.

„Imamo problem nedostatka udžbenika za osnovne i srednje škole kao i nepoštovanje naših učenika. Uz podršku Ministarstva prosvete moramo pronaći najbolji način za trenutnu situaciju. Da našim učenicima omogućimo obrazovanje i podignemo profesionalnu aktivnost”, rekla je Redžepi.

Ministar za lokalnu samoupravu Eljbert Krasnići zatražio je da se proveri da li su kvote za upis na fakultete zloupotrebljene i čak je upozorio da će se obratiti Tužilaštvu izrazivši uverenje da nikakva zloupotreba u ovom pogledu neće biti tolerisana.

„Hajde da proverimo da li su kvote poštovane i da li ima prostora da reaguje Tužilaštvo. Danas sam preuzeo na sebe da govorim o kvoti za za upis studenata iz manjinskih zajednica. Program podrške mladim ljudima sa fokusom na egipatsku zajednicu da upišu Pedagoški fakultet i dobiju stipendiju Ministarstva prosvete. Trenutno je samo 20 pripadnika zajednice Egipćana i Aškalija. U Vladi poput naše, gde je pravda u fokusu, na UP ne može biti mesta za zloupotrebu”, rekao je Krasnići.

Poslanik u Skupštini Kosova iz multietničke parlamentarne grupe Enis Kervan rekao je ta grupa upozoravala da je zabrinuta za obtrazovanje manjnskih zajednica i dodao da je na Medicinskom fakultetu bilo zloupotreba .

„U saradnji sa potpredsednicom Vlade osećamo potrebu da predstavimo naše probleme. Važno je da smo u saradnji sa Vladom uspeli da postignemo uspeh u nabavci školskih udžbenika. Zloupotrebe i nesporazumi se nastavljaju u okviru UP Medicinskog fakulteta”, rekao je Kervan.