Rezarta Krasnići: Nazadovali smo, ne očekujem rešenje dijaloga tokom Kurtijeve vlasti

Briselski dijalog Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Poslanica DSK Rezarta Krasnići ističe da su nezadovoljni tokom dijaloga, prenosi Kosovo pres.

“Do sada je to bio tehnički dijalog i nije bilo nikakvog napretka, ali mogu reći da je bilo smo nazadovanja. Vidimo i situaciju na severnom delu Kosova, gde vlast samo priča o suverenitetu i integritetu, koji su narušeni. Kao opoziciona stranka podržavamo premijera u svim integracijskim temama. Takođe, za dijalog uz obostrano priznavanje, očuvanje ustavnosti, integriteta i suvereniteta, iako mi to još uvek ne vidimo. Ne očekujem da se dijalog završi tokom ove vlade, jer smo po pitanju ovog procesa nazadovali”, poručila je Krasnići.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Adnan Rustemi ističe da je Vlada Kosova iznela za pregovračkim stolom potrebu za postizanje konačnog sporazuma sa obostranim priznanjem, dodajući da su očekivanja od dijaloga u 2023. godini velika, dok su opozicioni poslanici nezadovoljni dosadašnjim tokom pregovora.

"Dijalog je potpuno rekonceptualizovan. Kosovo je posvećeno i konstruktivno, ali naravno za sporazum su potrebne dve strane. Treba pojačati međunarodni pritisak na Srbiju, s jedne strane, da prekine vezu koju ima sa Rusijom i Kinom, koja služi kao oruđe Rusiji za destabilizaciju regiona kroz destabilizaciju severa, a s druge strane, naravno, da se postigne konačan sporazum uz obostrano priznavanje. Potpuna normalizacija između dve zemlje ne može se dogoditi bez međusobnog priznanja. Ako govorimo o normalizaciji, i u smislu međunarodnih vrednosti, onda treba doći do međusobnog priznavanja i na taj način se mogu graditi dobrosusedski odnosi”, kaže Rustemi.

Poslanica DPK Ariana Musljiu-Šoši smatra da Kosovo nema a dekvatan plan u vezi dijaloga sa Srbijom

"Danas vidimo dijalog koji nije vremenski definisan i koji nema princip. Ali ono što je još bolnije je to što ne vidimo da imamo konačni epilog. Dakle to je ad-hok dijalog, koji nema plan i strategiju i ne vidimo nikakve konkretne rezultate... Imali smo dijalog koji se bavio tehničkim pitanjima vezanim za teritoriju Republike Kosovo, a ne normalizacijom odnosa između dvije zemlje. Ali bilo je dogovora o kojima se razgovaralo o registarskim tablicama, koje su potpuno unutrašnja država, a ne odluka o kojoj se ne razgovara ni sa Briselom ni sa dijalog završi tokom ove vladeSrbijom”, navodi ona.