Rode: Kurtijeva vlada da preduzme konkretne korake u dijalogu sa Beogradom 

Jorn Rode
Izvor: Print Screen

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode izjavio je da vlada Aljbina Kurtija treba da preduzme konkretne korake po pitanju dijaloga sa Srbijom, prenosi Euronjuz Albanija.

"Mislim da specijalni predstavnik Lajčak čini sve da posreduje u dogovoru i tražimo od obeju strana da sednu za sto, da pokušaju da nađu kompromis, jer građani na kraju žele rezultate. To je i razlog zašto je ova vlada izabrana, radi rezultata, a ne deklaracija", rekao je nemački diplomata.

On je naveo da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, ali je istakao da unutar EU ne postoji jednoglasnost po tom pitanju.

"Problem je u nekim skepticima. Mi, kao i Evropska komisija, znamo da je Kosovo ispunilo sve neophodne kriterijume. Dobro je što se vlast sada angažuje i sa skeptičnim državama. U nekim evropskim zemljama su izbori i ja ostajem optimista", rekao je ambasador Rode.

Nemački diplomata je prokomentarisao i inicijativu "Otvoreni Balkan", koja po njemu nije sveobuhvatna, pa u tim uslovima, on podržava Berlinski proces.

"Berlinski proces je inkluzivan. Ako je to 'Otvoreni Balkan' to još nisam video. Video sam da tri države ne učestvuju i to je otvoreno pitanje. Ključno je da je Berlinski proces inkluzivan proces. Nažalost, to još nije donelo veliki napredak, i zbog sukoba između Kosova i Srbije, a nadamo se da ćemo to prevazići", rekao je Rode.