Rusija suspenduje učešće u sporazumu o žitaricama; UN: Ne ugrožavati sporazum

Brod
Izvor: EPA-EFE

Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon današnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora, prenosi RTV.

"Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra 2022. protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

Prema tvrdnjama ruskog ministarstva, britanski stručnjaci iz grada Očakov, Nikolajevska oblast, učestvovali su u planiranju današnjeg napada devet dronova i sedam autonomnih pomorskih bespilotnih aparata na ruske brodove Crnomorske flote i civilna plovila, koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patruše rekao je da je Rusija spremna da besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, uz pomoć Turske.

"Rusija je uvek bila i ostala pouzdan partner i spremna je da svetu obezbedi neophodnu količinu hrane. Naša zemlja je spremna da u naredna četiri meseca besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica najsiromašnijim zemljama", rekao je ruski ministar poljoprivrede za televiziju Rosija 24.

On je saopštio da će Moskva to uraditi "uz učešće pouzdanog partnera Turske", preneo je TAS S.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultovalo je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Jermak: Rusija ucenjuje i izmišlja terorističke napade

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak optužio je Rusiju za "ucenu" i "izmišljanje terorističkih napada" na sopstvene objekte nakon eksplozija na poluostrvu Krim.

"Primitivnost ruske ucene (vidi se) u svemu. Nuklearna ucena, energija, hrana", napisao je Jermak na Telegramu, preneo je Rojters.

Njegovi komentari su očigledan odgovor na ruske optužbe da Ukrajina stoji iza eksplozija na Krimu, zbog čega je Moskva saopštila da suspenduje svoje učešće u Crnomorskom žitnom koridoru koji podržavaju Ujedinjene nacije, navela je agencija.

Jermak je optužio Rusiju za "fiktivne terorističke napade na sopstvene objekte".

UN: U kontaktu s Rusijom, ne ugrožavati sporazum o žitu

Ujedinjene nacije su u kontaktu s ruskim vlastima nakon što je Moskva suspendovala učešće u sporazumu o žitu i pozivaju na uzdržavanje od bilo kakvih akcija koje bi ugrozile Crnomorsku inicijativu za žito, izjavio je danas portparol UN Stefan Dužarik.

"Od vitalnog je značaja da se sve strane uzdrže od bilo kakve akcije koja bi ugrozila Crnomorsku inicijativu za žito, koja predstavlja humanitarni napor od najvećeg značaja koji očigledno ima pozitivan uticaj na pristup hrani za milione ljudi širom sveta", rekao je Dužarik, a prenosi Rojters.

Kuleba: Rusija koristi lažni izgovor za suspenziju sporazuma

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Moskvu da koristi "lažni izgovor" za suspendovanje svog učešća u sporazumu o izvozu žitarica sa Kijevom.

"Pozivam sve države da zahtevaju od Rusije da prekine svoje igre gladi i ponovo se posveti svojim obavezama", napisao je Dmitro Kuleba na Tviteru, prenosi Rojters.