Šabović: Nacrt ZSO baziran na Briselskom sporazumu, biće pravni entitet bez izvršnih ovlašćenja

Fridrih Ebert Fondacija predstavlja nacrt Statuta ZSO
Izvor: Kosovo Online

Član Evropskog instituta za mir Senad Šabović, nakon prezentacije statuta o ZSO nemačke fondacije "Fridrih Ebert", rekao je danas da je nacrt baziran na Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015. godine i dodao da je ZSO pravni entitet, ali da neće imati izvršna ovlašćenja.

Kako je naveo, ciljevi su da se pokrene javna debata na osnovu konkretnog predloga.

"Imali smo dosta javnih debata ali koliko znam nije postojala prilika da se javna debata radi na osnovu konkretnog predloga. Cilj je da se vidi kako bi to konkretno izgledalo i šta bi predstavljalo za obuhvaćene opštine i stanovništvo", rekao je on za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, ZSO će imati veliki broj funkcija i sva tela predviđena Briselskim sporazumom, kao i budžet.

"Zajednica opština sa srpskom većinom je pravni entitet u okviru javnog sistema Kosova i predstavlja značajan resurs za stanovnike Zajednice. Ima veliki broj funkcija, sva tela koja su predviđena Briselskim sporazumom, ima integrisani budžet i ekonomiju funkcionisanja i korišnjenja sredstava", dodao je Šabović.

Međutim, kako je istakao, izvršna ovlašćenja neće imati.

"Nema izvršna ovlašćenja, u smislu da nije treći nivo vlasti, ne može preuzeti izvršna ovlašćenja opština članica, jer je to suprotno presudi Ustavnog suda Kosova. Ne znam da li se po tome ovaj statut razlikuje od Briselskog sporazuma, jer po ovom pitanju postoje različita mišljenja“, rekao je Šabović.

Naglasio je da ZSO neće biti monoetnička tvorevina, već multnietnička.

"ZSO neće biti monoetnička, mora biti multietnička. Ustavni sud je presudio da ne može biti kao entitet u okviru lokalne vlasti, ne može biti monoetnička. Ako su opštine multietničke, Asocijacija ne može biti monoetnička. To ne znači da mora da se jednako bori za sve zajednice. Ovo jeste svejovrsan resurs za datih deset opština i zna se koje je stanovništvo u njima većina", naveo je Šabović.

Dodao je da predsednika bira Skupština Zajednice, koja je i najviši organ. 

Profesor Univerziteta u Prištini Đuljijeta Muškoljaj istakla je da su dugo radili na statutu o ZSO kako bi inicirali proces i kako bi olakšali svima.

"Asocijacija kao i svaka druga je jako važna za prosperitet i život građana, pogotovo populacije koja nije većina u jednoj državi. Po našim zakonima opštine gde su Srbi većina imaju veće nadležnosti od ostalih opština. Da bi mogli da stvarno prosperijaju u ovoj državi, za ove opštine je ovo jako važno, kako bi mogli bolje da iniciraju interese Srba koji žive na Kosovu", rekla je Muškoljaj.

Dodala je da je za Srbe na Kosovu važno da se koordiniraju sa Srbijiom.

„Kroz Asocijaciju opštine moguća je veća saradnja, da bi osigurale prosperitet za Srbe koje žive u ti opštinama. Isto tako, i manjine koje žive u ovim opštinama imaće svoje kanale da ne budu diskriminisani od stanovništva koji čini većinu. Kosovo je multietničko društvo. Romi, Aškalije i Egipćani, takođe, treba da imaju svoje kanale da ne budu diskriminisani", rekla je Muškoljaj.

Zaključila je da će ZSO svima omogućiti da imaju bolji i prosperitetniji život na Kosovu.