SAD, EU i Velika Britanija bez odgovora na pismo 56 parlamentarca

Zastavice
Izvor: Shutterstock

Amerika, EU i Velika Britanija još nisu odgovorile parlamentarcima iz više zemalja koji su pisali američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, šefu diplomatije EU Đuzepu Borelju i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju sa zahtevom da politika prema Kosovu i Srbiji bude izbalansiranija, piše Gazeta ekspres.

Pismo je potpisalo 56 parlamentaraca Evrope i SAD, među kojima i izvestilac za Zapadni Balkan u nemačkom Bundestagu Adis Ahmetović koji je izjavio da do sada nisu dobili nijedan odgovor po tom pitanju.

To je potvrdio i holandski poslanik Tis Rojten za Gazetu ekspres dodajući da je pažnja i dalje usmerena na to pitanje.

Velika Britanija i EU su potvrdile da su primile pismo koje je poslato početkom avgusta, a Stejt department je naveo da tu temu ne komentariše.

Britanci su rekli da će odgovoriti poslanicima u "dogledno vreme", dok im je EU dala indirektan odgovor.

"EU ima 27 država članica sa 27 parlamenata i hiljadama parlamentaraca. Spoljnu politiku EU jednoglasno formira 27 država članica koje predstavljaju njihove vlade. EU je neutralni posrednik u dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", rekao je ranije portparol EU Peter Stano.

Parlamentarci, među kojima je bilo i 10 predsednika spoljnopolitičkih odbora, pisali su da bi, kako su naveli, izrazili zabrinutost zbog aktuelne politike EU, SAD i Velike Britanije prema odnosima Srbije i Kosova tražeći da se zbog poslednje eskalacije situacije i krize na severu preispita kolektivni pristup tom problemu i da se, kako su naveli, vrati ravnoteža i proporcionalnost u odnosima sa Kosovom i Srbijom.

"Pokušaji Srbije da remeti demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano mešanje i moraju se preduzeti konkretne mere kako bi Srbija bila odgovorna ako nastavi da podriva slobodne i fer izbore", navedeno je u tom pismu.