Sahatđija: Gervala nije trebalo da govori o kriminalu i korupciji na Kosovu u Savetu bezbednosti UN

Teuta Sahatđiju i Donika Gervala
Izvor: Reporteri.net

Članica rukovodstva Demokratskog saveza Kosova LDK i bivša kosovski konzul u Njujorku Teuta Sahatđija rekla je da kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala nije smela da govori o zločinu i korupciji na Kosovu pred članovima Saveta bezbednosti, prenosi Reporteri.

Sahatđija je naglasila "da bi ova tema, koja bi za Kosovo trebalo da bude interna, mogla da posluži kao dobar materijal za Srbiju i Rusiju u pokušaju da Kosovo predstave kao propalu zemlju".

"Ova tema se mora snažno raspraviti, ali mora raspraviti iznutra. To je unutrašnje pitanje i mislim da nije dobro davati materijal Srbiji i Rusiji da koriste ime ministra spoljnih poslova i pojačavaju napad na Kosovo", rekla je Sahatđiji.

Ona je podsetila da u Savetu bezbednosti, osam od 15 članica su države koje nisu priznale Kosovo i koje se bore protiv kosovske nezavisnosti.

Prema njenim rečima, u Savetu bezbednosti traje rat između Kosova i Srbije i država koje su podeljene na dve strane.

"Postoje dva tabora - prepoznajuće i prijateljske zemlje kao što su SAD i evropske zemlje koje bezrezervno podržavaju Kosovo i ističu njegove prednosti, kao i tabor nepriznatih država predvođenih Rusijom koje pokušavaju da predstave Kosovo kao zemlju krize u kojoj nema napretka i kao zemlju koja je osnova islamista. Ruski ambasador rekao je da su islamisti Kosova uticali na štetu nanesenu Austriji. To su zemlje koje uopšte ne prihvataju Kosovo i vrlo su snažne da pokažu da se dijalog o statusu Kosova mora nastaviti", zaključila je Sahatđiju.

Olssi
01. Maj 2021.
Sahatqija, je igralla ologuu u starome klanu, zato se i buni za govor ministarke grvalle u evropski parlament.