Sahatđija: Posao vlade je da vodi dijalog sa Srbijom, DSK neće biti deo pregovaračkog tima

Teuta Sahatđiju
Izvor: Ekonomia onlajn

Članica rukovodstva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatđija rekla je da se zadatak kosovske vlade da se bavi pitanjem dijaloga sa Srbijom i da DSK neće biti deo pregovaračkog tima, prenosi Ekonomija onlajn.

„Ne slažemo se da stvorimo pregovarački tim od svih strana, jer prema Ustavnom sudu dijalog vodi vlada. Podržavamo ovo, nastavljajući sa našom savetodavnom i nadzornom ulogom u opoziciji i glasamo u Skupštini Kosova za sporazume“, rekla je Sahatđiju.

Ona je ponovila da je aktuelna kosovska vlast dobila potrebnu dokumentaciju o dijalogu koji je vodio bivši kosovski premijer Avdulah Hoti i naglasila da konačni uslov za postizanje sporazuma sa Srbijom treba da bude uzajamno priznavanje.

„Dijalog koji se nastavlja sa tehničkim pitanjima ne rešava glavno pitanje. Postizanje sporazuma uz uzajamno priznavanje trebalo bi da bude kišobran koji otvara put bilo kojem drugom sporazumu. Glavna stvar je da se dijalog nastavi i što pre završi", smatra Sahatđiju.

Ona se osvrnula i na najavu podnošenja tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde zbog genocida nad Kosovom tokom 1999. godine, rekavši da s tim treba postupati pažljivo.

„Što se tiče genocida, većina ljudi priznaje da se to dogodilo. Kurtijev zahtev je moralno valjan, ali tužba se mora podneti pažljivo. U najgorem slučaju, ako se pokaže da ne ispunjava uslove genocida, vrati ćemo se na period pre 2008. godinu. Zato ovo pitanje mora biti pažljivo analizirano“, zaključila je Sahatđiju.