Salijević: Skandalozna odluka Izbornog panela za žalbe da Romskoj inicijativi poništi više od 800 glasova

Gazmend Salijević
Izvor: Kosovo Online

Ako postoji pravo i pravda očekujem da bude poništena odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke, kojom su oduzeti glasovi Romskoj inicijativi, što je protivno Ustavu Kosova i zakonima, izjavio je za Kosovo Onlajn portparol Romske Inicijative Gazmen Salijević.

"U modernom društvu bilo gde u svetu, takav presedan se nije desio i sigurno neće da se desi, osim ovde na Kosovu. Ovo je presedan i bruka za demokratiju", rekao je Salijević.

Salijević je dodao da će, ukoliko žalba Romske inicijative ne bude usvojena, ta lista izgubiti jedno poslaničko mesto.

"Ukoliko nam ukinu 800 glasova, mi gubimo jednog poslanika. Prema glasovima na izborima osvojili smo dva poslanička mesta. Najverovatnije će to jedno poslaničko mesto pripasti nekoj drugoj romskoj partiji", objašnjava Salijević.

U Romskoj inicijativi očekuju da Vrhovnu sud, ukoliko poštuje važeće zakone, poništi odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke.

"Kosovo nije deo Saveta Evrope i ovo je fenomenalan slučaj za sud u Strazburu. Ja jedino žalim, ako se donese konačna odluka o oduzimanju glasova, što ne možemo da se žalimo sudu za ljudska prava, jer bi tamo odluka bila drugačija. Znam da Kosovo može da šalje interpretaciju odluke Venecijanskoj komisiji i čekaćemo i tu odluku. Koristićemo sve pravne metode da pravo ljudi da biraju svoje predstavnike bude prihvaćeno od strane svih organa na Kosovu", kazao je Salijević.

Ističe da Romska inicijativa nije dobila nikakav dokument o oduzimanju glasova i da su o odluci saznali preko medija.

"Mogu svi da zaključe o čemu se radi. Ako donesete jednu odluku, kakva god da je ta odluka, dobra ili loša, prema nekim normama trebaju da političku stranku, grupaciju ili čoveka službeno obavestite o pravu na žalbu u određenom roku. Mi to službeno nismo dobili i sa njihovog sajta smo preuzeli odluku, napisali žalbu i predali sudu. Očekujemo pozitivnu presudu kako bi pravda bila zadovoljena", zaključio je Salijević.

Aljo
11. Mart 2021.
Pada vlada
Ja
12. Mart 2021.
@ Ja
I ja volim rome I mora da se zna da su oni posteno dobili glasove I niko ne moze da im otmeono sto je njihovo posteno su dobili imoraju da im vrate!!!!!!