Samoopredeljenje: Broj žrtava od korone kao ratna statistika, vlada dezorijentisana

samoopredeljenje
Izvor: Klan Kosova

Pokret Samoopredeljenje saopštio je danas da je način na koji vlada Avdulaha Hotija upravlja pandemijom neuspešan, uporedivši broj preminulih od koronavirusa na Kosovu sa žrtvama u ratu.

Samoopredeljenje je u objavi na Fejsbuk nalogu istovremeno pohvalilo način na koji je to radila vlada Aljbina Kurtija.

"Širenje koronavirusa je Kurtijeva vlada tako dobro kontrolisala da je Kosovo, pored toga što je došlo do dana bez novih slučajeva, postalo globalni primer upravljanja pandemijom. To se dogodilo zahvaljujući poverenju građana i radu zdravstvenih radnika", navode iz Samopredeljenja.

Nakon obaranja Kurtija i nelegalnog izglasavanja beskorisne vlade, kako ističu, poverenje u vladu je izgubljeno.

"Zdravstveni sistem nakon toga bio je preopterećen. Broj preminulih ličio je na ratnu statistiku. Ovo je skoro dovelo do humanitarne katastrofe sa više od 600 smrtnih slučajeva, a dogodilo se na kraju prvog talasa kada su druge države stavile virus pod kontrolu", ocenjuju iz Samoopredeljenja.

Poručuju takođe da bi početak drugog talasa na Kosovu, sada kada su se slučajevi udvostručili u svetu u poređenju sa prvim talasom, mogao zaista da donese humanitarnu katastrofu.

"Rast infekcija sa trocifrenim brojevima započeo je pre dve sedmice. Samo u poslednjih nedelju dana registrovano je više od 1.500 novih slučajeva, a juče je zabeleženo rekordnih 417 slučajeva u jednom danu. Vlada ne samo da deluje dezorijentisano i bez ideja, već i  opasno i beskorisno", navode iz Samoopredeljenja.

Dodaju da se čini  da vlada nema ozbiljan plan, osim kontradiktornih izjava ministra zdravlja uz povremene pretnje građanima Kosova.

"Njihove odluke su spore i kasne, a zna se da je najprikladniji oblik borbe protiv pandemije brz i pravovremen odgovor. Njihova preokupacija, čak i u vreme zdravstvene i ekonomske krize, ostaje zarobljavanje države, stranačko zapošljavanje i bogaćenje koalicionih partnera multimilionskim tenderima i milijardama vrednim infrastrukturnim projektima, dok su javna preduzeća poput Telekoma i Trepče Jug na ivici bankrota", ocenjuju iz Samopredeljenja.

Takođe apeluju na građane da budu oprezni i pažljivi, pripremljeni i solidarni jedni s drugima i budu svesni napornog rada i rizika zdravstvenih radnika koji su u prvoj liiji borbe.

"Ova nelegitimna vlada će otići, a zdravlje će se vratiti i građanima i državi. Nosite maske i držite distancu", poručuju iz Samoopredeljenja.