Samoopredeljenje kritikuje Tačija zbog pomilovanja Alakua

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Gazeta Express

Pokret Samoopredeljenje kritikovao je predsednika Hašima Tačija koji je smanjio zatvorsku kaznu Ljuzu Alakuu, osuđenom za ubistvo, a koji je bio svedok u slučaju smrti pritvorenika Astrita Deharia, prenosi Koha.

Bivša ministarka pravde Aljbulena Hadžiu je izjavila da i posle četiri godine tužilaštvo nije pružilo konkretne dokaze o slučaju Astrita Deharija.

"Prošle su 4 godine i još uvek nema pravde za Astrita. Tokom ovih dana, građani, članovi porodice Dehari, ali i mi iz Samoopredeljenja, posmatrali smo, kako su svedoci Astritovog slučaja ili ubijeni ili oslobađani, a mračni scenario skriva", rekla je Hadžiu na konferenciji za novinare.

Dodala je da je Samoopredeljenje tražilo pristup dokumentaciji o puštanju Alakua, ali da iz Predsedništva još uvek nije odgovoreno na njihov zahtev.

"Mi tražimo objašnjenje od Specijalnog tužilaštva. Dokle se stiglo sa istragom, zašto ovaj slučaj nije prioritet, zašto slučaj nije aktivan? Tužilaštvo mora da deluje uprkos pritiscima. Tužilaštvo ne sme da ćuti, mora da obaveštava javnost o koracima koje preduzima", rekla je Hadžiu.