Sastanak predstavnika Kosova i Češke iz oblasti bezbednosti: Nastojimo da unapredimo saradnju

Delegacija Češke u poseti Kosovu
Izvor: Dukagjini

Članovi Odbora za poslove bezbednosti i odbrane Kosova razogarali su danas u Prištini sa delegacijom Senatskog odbora za spoljne poslove i bezbednost Češke o budućoj saradnji u oblasti bezbednosti, kao i u domenu borbe protiv sajber kriminala i organizovanog kriminala, prenosi Telegrafi.

Predsednik Odbora za bezbednosna i odbrambena pitanja Kosova Beke Beriša rekao je da je na sastanku bilo reči o daljem razvoju Češke i Kosova u pogledu bezbednosti.

"Hvala vam na pomoći koju nam je pružila Češka, koja je veoma dimenzionalna, u pogledu diplomatije usmerene ka podršci Kosovu. Razgovarali smo i o daljem razvoju obe zemlje u bezbednosnom smislu", rekao je Beriša.

Predsednik senatskog odbora za spoljne poslove i odbranu Češke Pavel Fišer rekao je da Kosovo osim u oblasti bezbednosti, ima mnogo projekata u kojima će Češka pomoći.

On je naglasio da Kosovo i Češka neguju prijateljstvo zasnovano na kontinuiranoj podršci.

"Komisija se bavi spoljnim i bezbednosnim pitanjima. Razgovarali smo o mogućnostima saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane. Vidimo da Kosovo ima mnogo projekata gde možemo pomoći da ih oživimo u budućnosti. Ne samo u oblasti bezbednosti. Naše kolege su nas obavestile da žele da nastave saradnju u oblasti sajber kriminala ili u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala", naveo je on.

Fišer je napomenu da vojska Češke i KBS već godinama uspešno sarađuju i izrazio nadu da će komadant KBS Baškim Jašari uskoro posetiti Prag.

"Naša komisija je ta koja odobrava slanje naših vojnika na Kosovo, pošto znate da kontingent čeških vojnika postoji na Kosovu dugi niz godina i svaki put kada razgovaramo o ovom pitanju svi imamo isto mišljenje i istu podršku za vašu zemlju. Mišljenja smo da je stabilnost na Kosovu veoma važna za stabilnost u Evropi. Kosovo na odličan način dovodi okvir spoljne politike u okvire evropskih država i mi imamo jasno mišljenje o vašoj spoljnoj politici", rekao je Fišer.