Seferi: Region je spreman za pomirenje, ali ne i političari

Mirdita-dobar-dan-festival
Izvor: Danas

Učesnici debate "Problematične paralele, Ukrajina i Kosovo" u okviru poslednjeg dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu saglasili su se da je povlačenje paralela između rata u Ukrajini i rata na Kosovu problematično, prenosi Slobodna Evropa.

Političar Visar Imeri istakao je da može biti sličnosti ako se gledaju određena dešavanja, bombardovanje kuća, proterivanje ljudi sa određenih teritorija, ali naglašava da se paralele vuku u odnosu na ono što određenoj političkoj strani odgovara.

"Takve paralele se koriste u različitim pozicijama različitih lidera", istakao je Imeri.

Novinar Idro Seferi naglasio je tokom debate da je narativ kada se radi o ratu u Ukrajini i na Kosovu sličan, a da podrazumeva "napad na istinu", što pritom "omogućava da se nastavi status kvo i da se ne dođe do nekih rešenja".

Seferi je istakao da je region spreman za pomirenje, ali "ne i političari" i dodao i da bi političari u Srbiji koji bi doveli do pomirenja između naroda i priznavanja prošlosti, bili smatrani "izdajnicima".

Politikolog Boris Varga istakao je tokom debate da je odnos između Srbije i Kosova godinama nepromenjen jer se Srbija i dalje nije suočila sa svojom prošlošću.

On je zaključio da Srbija živi sa mitovima.