Selaković: Albanci spremaju pakao na KiM

Nikola Selaković u razgovoru sa Šalenbergom
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković saopštio je da "Albanci pripremaju pakao na KiM" i da će se predsednik Srbije Aleksndar Vučić tim povodom obratiti narodu, prenosi B92. 

Kako je rekao, Vučić će danas razgovaratia sa predstavnicima Srba na Kosova koji dolaze u sitauciju koja je izuzetno nezgodna i kulminira iz časa u čas.

"Konstatovali smo ozbiljnu zabrinutost povodom činjenice da albanska strana priprema bukvalno pakao u narednim danima. Vučić će se danas sresti sa predstavnicima Srba. Situacija na Kosovu i Metohiji kulminira. Više o tome će sutra uveče, uveren sam, govoriti i sam predsednik Vučić i da će u svom obraćanju govoriti o ovoj sitauciji koja nam preti stupanjem sutra uveče na snagu mera čiji je donosilac Aljbin Kurti ", rekao je Selaković.

Naglsio je, kako prenosi RTV, da jednostrane mere, koje je Priština do sada donosila po ko zna koji put, nikada nisu ništa dobro donele.

Na pitanje na koji način će se Srbija odnositi prema situaciji na Kosovu u vezi sa srpskim ličnim kartama, te preregistraciji vozila na RKS tablice, rekao da je uveren da će se Srbija ponašati kao i do sada od kada je Aleksandar Vučić u vlasti, od kada je bio ministar odbrane do sada kada je predsednik, tako da ćemo, kako kaže, povući najbolje moguće i najmudrije poteze.

"Mi smo od samog početka pokazivali i pokazujemo koliko smo za dijalog, mirna, diplomatska sredstva, za odsustvo jednostranosti, jer to obesmišljava svaki dijalog koji se vodi", objasnio je Selaković, prenosi Tanjug.

On je istakao da će o konkretnoj situaciji i merama koje ćemo preduzimati i o težini naše pozicije, koja je, kako kaže, izuzetno teška i komplikovana, imajući u vidu međunarodne i regionalne okolnosti, govoriti predsednik Vučić .

"To najodgovorniji autoritet u Srbiji koji je umeo do sada da prepozna put kojim u takvim teškim okolnostima Srbija treba da ide",istakao je Selaković.

Kako je rekao "naši najveći saveznici u ovakvim situacijama su naša mudrost i strpljenje".

"Moramo time da se naoružavamo koliko možemo, i da shvatamo šta nam je zadatak da čuvamo. Da sagledamo, naravno, celinu situacije. Da shvatimo ko Prištinu podržava u takvim jednostranim namerama i da pokušamo da branimo i spasavamo naše državne interese na Kosovu", podvukao je on.

Upitan za povlačenje priznanja nezavisnosti, čime se bavi njegovo ministarstvo, rekao je da Srbija nije izlazila sa nazivima država, ali je obaveštavala kada je imala nova povlačenja.

"To je moj posao dok sam na funkciji i svakog ko na njoj bude u budućnosti. To je važna stvar za jačanje naše pozicije i odbrane interesa", istakao je on.

Vučić ce voditi razgovore o budućoj koaliciji

Selaković je preneo novinarima da je Predsedništvo SNS danas ovlastilo predsednika stranke Aleksandra Vučića da u narednima danima vodi razgovore o budućoj koaliciji.

"Dakle, sa predstavnicima onih lista sa kojima sebe vidimo potencijalno u budućoj Vladi Srbije. Doneta je i odluka da ćemo kroz 10 dana održati novu sednicu Predsedništva SNS na kojoj ćemo se izjasniti o politici koju će buduća vlada voditi, ali i o kadrovskim rešenjima sa kojima će SNS biti zastupljena u budućoj Vladi Srbije", naveo je Selaković.