Selaković: Hvala Rumuniji na čvrstoj poziciji i nepriznavanju Kosova

Nikola Selaković sa ministrom spoljnih poslova Rumunije
Izvor: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se, na marginama 28. Ministarskog saveta OEBS-a, sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Lućianom Aureskuom, navodi se u saopštenju MSP Srbije.

Ministar Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Rumunije tradicionalno dobri i prijateljski, i sa zadovoljstvom ocenio da predstavljaju model dobrosusedstva u regionu. 

Selaković je čestitao šefu rumunske diplomatije na nedavnom reizboru, poručujući da očekuje da će se dobra komunikacija i saradnja dva ministarstva nadalje nastaviti.

Šef srpske diplomatije zahvalio je "Rumuniji na čvrstoj poziciji i nepriznavanju tzv. Kosova, kao i na podršci koju nam pruža u okviru međunarodnih organizacija".

Selaković je, takođe, preneo da cenimo zalaganje Rumunije za pristupanje čitavog zapadnog Balkana EU, ukazavši i da je veoma značajna podrška koju ta zemlja pruža našem evropskom putu.
 
U saradnji dve zemlje postoji neiskorišćeni potencijali u oblastima poput infrastrukture, građevinarstva i trgovine, rekao je ministar i naglasio da je potreban dodatni angažman obe strane kako bi se unapredila privredna saradnja.

Takođe, ministri su razgovarali o značaju, položaju i zaštiti prava nacionalnih manjina. 

Sagovornici su se osvrnuli i na borbu dve zemlje protiv virusa korona, a Selaković je zahvalio na donaciji u vidu vakcina koju nam je Rumunija uputila u junu, rekavši da je Srbija, isto tako, rukovođena dobrosusedskim odnosima i solidarnošću nedavno uputila medicinsku pomoć toj zemlji.