Selaković sa Stoevim: Srbija za dijalog kao jedino sredstvo za rešavanje otvorenih pitanja sa Prištinom

Nikola Selaković i Svetlan Stoev.jpg
Izvor: MSP Srbije

Regionalna stabilnost je u najvišem interesu Srbije i naša zemlja nastaviće da promoviše dijalog kao jedino sredstvo za rešavanje otvorenih pitanja, kako u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, tako i u odnosu sa susedima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković tokom razgovora sa Svetlanom Stoevim, privremenim ministrom spoljnih poslova Bugarske.

Njih dvojica razgovarala su na marginama Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu, a kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, šef diplomatije Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Bugarske veoma dobri, kao i da je politički dijalog na visokom i najvišem nivou intenzivan i sadržajan.

Sagovornici su razgovarali o saradnji u oblastima energetike, infrastrukture i ekonomije, a Selaković je napomenuo da je Bugarska jedan od najznačajnijih partnera Srbije po obimu trgovinske razmene. Šef srpske diplomatije podvukao je da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u EU i, u tom smislu, zahvalio Bugarskoj na podršci našim evrointegracijama, prenevši da bi nam bila dragocena njihova iskustva iz pristupnog procesa.

Takođe, posebna pažnja je bila posvećena zaštiti prava bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Ministar Selaković je poručio da je jedan od prioriteta Srbije regionalna saradnja, dodavši da je želja da se region ekonomski poveže, kako bi se kroz slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga obezbedio napredak i bolji životni uslovi.