Selaković: Srbija očekuje da bude postignut kompromisan dogovor u dijalogu

Nikola Selaković i Konrad Šimanjski
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Varšavi sa ministrom za Evropu u Kabinetu premijera Poljske Konradom Šimanjskim.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se kaže da je Selaković izrazio zahvalnost Poljskoj na pružanju podrške Srbiji u procesu evrointegracija i istakao da Poljska spada u grupu zemalja članica Evropske unije koje se aktivno zalažu za nastavak procesa proširenja. S tim u vezi, ministar je ukazao da je veoma značajno iskustvo koje Poljska želi da podeli sa našim regionom i kao član EU i kao član Višegradske grupe.

Šef srpske diplomatije poručio je da punopravno članstvo u EU predstavlja strateški spoljnopolitički cilj i da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu, te da spremna očekuje održavanje naredne Međuvladine konferencije Srbije i EU.

"Nastavićemo da sa našim partnerima radimo u cilju dalje integracije i dragoceno bi nam bilo poljsko iskustvo i razmena znanja u oblastima koje su nam od značaja", rekao je Selaković.

Informišući sagovornika o regionalnoj saradnji, Selaković je rekao da je "za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer samo takav region omogućava razvoj i same Srbije".

Ministar je još jednom podvukao značaj inicijative „mini-Šengen“ i ukazao da je ona primer da smo kao kandidati za članstvo EU posvećeni i regionalnoj saradnji i izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu.

"Srbija procesu normalizacije odnosa sa Prištinom i dijalogu pristupa odgovorno, posvećeno i u dobroj veri, ali uz očekivanje da će biti uvaženi naši stavovi i argumenti, te da će postojati razumevanje za vitalne državne interese Srbije, i da će biti postignut kompromisan dogovor koji znači nikom sve, a svakome dovoljno", zaključio je ministar Selaković.