Sentić o zabrani ulaska patrijarhu: Donosioci odluka pažljivo da razmotre posledice svojih postupaka

Srđan Sentić
Izvor: Fejsbuk

Zamenik Ombudsmana na Kosovu Srđan Sentić ocenio je za Kosovo onlajn da odluka o zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika Srpske pravoslavne crkve na Kosovo, izaziva ozbiljnu zabrinutost, pojašnjavajući da takvi postupci nisu u skladu, ni sa duhom, ni sa slovom Ahtisarijevog plana, Ustavom i zakonima, te zanemaruju važnost odnosa SPC sa svojim vernicima.

“Ograničavanje prisustva SPC ne samo da krši verske slobode, već i negira pravo na slobodu veroispovesti, što je suprotno vrednostima koje Savet Evrope promoviše, poput zaštite ljudskih prava, verskih sloboda i multietničkog i međuetničkog suživota”, naveo je Sentić.

On je istakao da donosioci odluka treba pažljivo da razmotre implikacije svojih postupaka i da se vrate osnovnim principima i vrednostima koje sistemi evropskih institucija zahtevaju, “uključujući poštovanje verskih sloboda, zaštitu prava nevećinskih zajednica i promociju multietničkog suživota”.

“Ambasade Kvinte i Kancelarija Evropske unije su istakle svoje očekivanje od Vlade, a to je da poštuje najviše standarde ljudskih prava i deluje u interesu svih građana, podržavajući osnovne vrednosti, uključujući regionalnu stabilnost”, podsetio je Sentić.