Sentić o vraćanju imovine Visokim Dečanima: Poziv na sprovođenje svih odluka Ustavnog suda

Srđan Sentić
Izvor: Fejsbuk

Zamenik kosovskog ombudsmana Srđan Sentić poručio je da odluka Vlade Kosova da, nakon osam godina od donošenja presude Ustavnog suda vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, predstavlja značajan korak u pravcu primene principa pravičnosti i pravne sigurnosti.

"Ovom odlukom otvaraju se i nove perspektive za unapređenje odnosa lokalne i centralne vlasti, kao i odnosa sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, otvarajući tako vrata saradnji koja je neophodna za zajednički napredak", napisao je Sentić na Fejsbuku. 

Dodao je da odluka, međutim, predstavlja i poziv na dosledno sprovođenje svih odluka Ustavnog suda, uključujući i onu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

"U istom duhu, imperativ je obavezati se na punu primenu i poštovanje demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih prava, uključujući i rešavanje pitanja nezakonite eksproprijacije na severu Kosova, što će nesumnjivo relaksirati odnose među građanima i podstaći nastojanja da se ojača poverenje u institucije. Normalizacija odnosa, posebno na lokalnom nivou, je neminovna i nema bolje prakse od sprovođenja odluka u skladu sa vrednostima Evropske unije", zaključio je Sentić.