Skadra: Vlada ne treba da se stidi ako je prikupljena mala svota novca za Sigurnosni fond

KBS
Izvor: Tviter / Vjosa Osmani

Vlada Kosova još uvek nije objavila koliko je sredstava prikupljeno za Fond bezbednosti, a bivša zamenica ministra regionalnog razvoja Magbulje Skadra smatra da Vlada ne treba da se stidi prikupljenog iznosa, prenosi RTV 21.

Skadra je istakla da su građani donirali novac i da imaju pravo da znaju koliko je sredstava prikupljeno.

"Vlada je saopštila da to treba da bude tajni podatak, sa čime se nikako ne slažem, jer je to javni novac, to su donacije, i treba da bude transparentno. To je takođe regulisano Ustavom Kosova. Nema potrebe da tajno pravimo fond, da budemo zagonetni i budimo nepotrebnu radoznalost naših neprijatelja. U koordinaciji sa našim saveznicima, moramo biti transparentni prema građanima, da znamo koliko je novca tačno prikupljeno. Vlast ne treba da se stidi ako nije uspela da prikupi sumu koliko je mislila da će prikupiti", kazala je Skadra.

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati kaže da je netransparentnost Vlade oko Bezbednosnog fonda besmislena.

Kako navodi Kastrati, kosovsa vlada ne želi da objavi taj podatak, jer je sakupljena suma koja nema značajnu ulogu.

"Imam neke informacije da je prikupljeno oko 157.000 evra. To nije značajna suma, i možda se zato premijer i Ministarstvo odbrane stide da to iznesu u javnost. Imamo dobre namere, imamo cilj da ovaj fond poveća vojne kapacitete, ubrza ispunjavanje operativnih kapaciteta kosovske vojske, ali građani nisu odgovorili onoliko koliko smo mislili da će“, rekao je Kastrati.

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini ocenjuje da taj fond ne treba da se rukovodi politikom

"Bezbednosni fond treba da pruži prednost i sigurnost i za strane ili domaće investitore, ali ipak netransparentnost ostaje glavni problem“, rekao je Šahini.