Skupština prekinula raspravu o ceni struje jer nije bilo kvoruma

Skupština Kosova
Izvor: Kosovo Online

Vanredna sednica skupštine Kosova, na kojoj je razmatran predlog opozicije u vezi sa cenom struje, prekinuta je danas posle podne u nedostatku kovruma, preneo je RTK.

Potpredsednik parlamenta Bahrim Šabani rekao je da će poslanici o nastavku sednice biti obavešteni.

Skupština je danas razmatrala predlog opozicije da se poništi odluka o poskupljenju struje, što je, kako su naveli, finansijsko opterećenje za građane.

Ministarka privrede Artane Rizvanoli rekla je da je Kosovo mudrom politikom suočavanja sa krizom, koja je pogodila celu Evropu, "izvuklo pouke i dugoročne koristi".

Istakla je da je struja na Kosovu najjeftinija u regionu i Evropi, uprkos povećanju tarifa.

Prema njenim rečima, energetski sistem Kosova je na dobrom putu, kako u pogledu upravljanja potrošnjom, tako i u pogledu investicija.

Dodala je da je vlada pomogla građanima i privredi kroz subvencije.

Lider opozicione DPK Memlji Krasnići rekao je na sednici da će svako ko je uključen u povećanje cene električne energije "bito pozvan na odgovornost" i da su prošlomesečni računi "uplašili svaku porodicu".

"Uveren sam da se radi o organizovanom kriminalu, uveren sam da većina vas nije svesna. Ovo je kriminalna šema koju vodi Martin Berišaj, a to se ne radi bez Kurtijevog znanja. To će biti otkriveno i svi će odgovarati", rekao je Krasnići.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši rekao je da Kurtijeva vlada promoviše trošenje struje i istovremeno poziva da se struja ne troši, što govori da vlada ne zna šta radi.

Kako je naveo, vlada KEDS-u prodaje struju za tri centa po kilovatu, a KEDS "taj isti kilovat" prodaje građanima za 14 centi.

Predlogu-rezoluciji opozicije usprotivila se šefica poslanika Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja, navodeći da je opozicija samo ponavlja iste zahteve iz prošle godine.

"Ova rezolucija je neozbiljna i ne doprinosi pronalaženju rešenja. Višegodišnji izazovi ovog sektora su i vaša odgovornost. Vlada je ozbiljno razmišljala o pronalaženju rešenja", rekla je Kusari Ljilja.