Silja o odnosu Kurtija i Rame: Protagonizam dvojice premijera neoprostiv

Kurti i Rama.jpg
Izvor: Reporteri

Poznavaoci političkih prilika kritikovali su kosovskog premijera Aljbina Kurtija i premijera Albanije Edija Ramu zbog pristupa koji su pokazali jedni prema drugima tokom poslednje Ramine posete, navodeći da je njihov protagonizam neoprostiv, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši konzul Kosova u Kanadi Donat Silja rekao je da je očigledan protagonizam dvojice premijera neoprostiv. On je takođe istakao da je neprihvatljivo neučestvovanje Rame na obeležavaju dana Prizrenske lige.

„Premijer Edi Rama bio je na Kosovu 10. juna, što je simbolično, osim perioda kada je Kosovo oslobođeno, 25. godišnjica oslobođenja je i obeležavanje dana albanske lige Prizrena. Prizrenska albanska liga ujedinila je sve Albance koji su tada uticali na važne pozicije svih Albanaca širom albanskih zemalja. Tog dana za mene je to neprihvatljivo i ne želim da krivim samo jednog ili drugog premijera, ali dok je bio na Kosovu, domaćin je naš premijer Aljbin Kurti“, rekao je on.

Silja je kritikovao Kurtija što se nije sastao sa bivšim albanskim premijerom u Severnoj Makedoniji Taljatom Džaferijem.

„Mi smo u periodu kada Albanci nikada nisu bili politički zastupljeniji svuda na Balkanu. Ovde mislim na dojučerašnjeg premijera Severne Makedonije, Taljata Džaferija, i kako je moguće objasniti da gospodin Gžaferi nikada nije primljen kao premijer od strane našeg premijera Aljbina Kurtija. Svako može da ima probleme, nezadovoljstva, nesuglasice, različita uverenja, ali je neprihvatljivo da sve to gađenje u javnosti ispoljava premijer koji je do juče u svom programu imao i ideje za ujedinjenje Albanaca. Ne znam u nekoj drugoj situaciji da su Kosovo i njegova vlada imali agresivniji i neprihvatljiviji pristup prema svojim kolegama. Naši odnosi kao Kosova nisu u skladu sa albanskim faktorom u regionu, niti sa faktorima odlučivanja u EU, a da ne govorimo o našem glavnom savezniku SAD, koji su kontinuirano kritikovali pristup kosovske vlade“, rekao je on. 

Politički analitičar Artan Muhadžiri rekao je da ovo nije prvi put da se Kurti ne sastaje sa albanskim premijerom, ali da je, prema njegovim rečima, ovo velika greška koju Kurti kontinuirano pravi.

„Da premijeri nemaju dobre međusobne odnose, to nije dobar odraz ni za međunarodne ljude koji su nam pomogli, ni za same građane dve zemlje, jer dva premijera odbijaju da se sastanu, kao kada gost dolazi u tvoju kuću, a ti ga ne dočekaš“, istakao je Muhadžiri.