Sobotka: Za napredak u dijalogu potrebna politička volja i spremnost na kompromis

Volfgang Sobotka
Izvor: Ekonomia Online

Za dalji napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova potrebni su politička volja i spremnost na kompromis, poručio je danas u Beogradu predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka.

Sobotka je danas boravio u poseti Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Sobotka je, kako se navodi u saopštenju austrijskog parlamenta, pozdravio to što su Srbija i Kosovo prihvatile predlog sporazuma o normalizaciji i što su obaveze koje iz njega proističu postale deo evropske perspektive.

Sporazumi, naglašava, moraju biti brzo primenjeni.

U razgovoru sa Orlićem, Sobotka se informisao o napretku u procesu dijaloga.

Ocenio je da, zbog slabe izlaznosti na lokalnim izborima na severu Kosova, treba preduzeti korake kako bi se srpska manjina navela na povratak u institucije.

Poručio je i da Austrija dosledno podržava Srbiju na putu ka EU.

U razgovoru sa predsednikom Vučićem on je pozdravio sprovedene reforme, i naglasio da reformska agenda mora biti i dalje sprovedena posebno u oblasti osnovnih prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Takođe, Sobotka je podvukao da je neophodno i potpuno usaglašavanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i pitanje sankcija protiv Rusije.

To je sada, naglašava, najvažniji faktor za napredak u pristupnom procesu i zbog čega u toj oblasti Srbija mora napredovati.

Sobotka je kazao da će Austrija učiniti sve da približavanje država Zapadnog Balkana zadrži značaj na evropskom nivou.

"Ne sme da bude više dve klase kandidata", poručio je Sobotka.

On je naveo i da je važna saradnja Austrije sa Srbijom i Mađarskom u borbi protiv ilegalne migracije, dodajući da su migracije destabilizujući faktor, kao i da je Akcioni plan Evropske komisije u vezi sa balkanskom rutom ohrabrujući, ali nedovoljan.

Navodeći je da je neophodna brza primena, rekao je da će Austrija svakako pružati podršku zemljama regiona u jačanju i razvoju upravljanju granicama, readmisiji,…

Sobotka je u ponedeljak posetio Prištinu, a potom u utorak Podgoricu, da bi balkansku turneju završio razgovorima u Beogradu.