Spahiu: Ljude iz institucija koje ne mogu da funcionišu na severu treba otpustiti

Analitičar Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da nema razloga da kosovske institucije ne funkcionišu na severu i da sve radnike institucija koje ne funkcionišu treba otpustiti, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da nije pročitao ceo izveštaj zamenika premijera Besnika Bislimija skupštini, već samo u nekoliko tačaka.

"To je opis činjeničnog stanja, u kome se kaže da se zvaničnici ne usuđuju da idu na sever, ali ovo su njihovi lični problemi, neki se usuđuju, a neki ne usuđuju, u zavisnosti od toga koliko su spremni da se suoče, sa izazovima u situacijama", rekao Spaihu u emisiji "Infomagazin" na TV Kljan Kosova.

Dodao je da neke kosovske institucije deluju na severu, a da neke  zbog straha i nemara ne funkcionišu.

Prema njegovim rečima vlada je odgovorna za te institucije i njihov pristup severu Kosova i da treba da otpusti one ljude koji iz bilo kojih razloga ne obavljaju svoje dužnosti u tom delu Kosova.

"Vlada Kosova i kosovski parlament treba da kontroliše institucije, oni koji ne odlaze da rade na severu treba da otpusti, vrlo jednostavno. Na primer, bilo da je to rudarska komisija ili komisija za medije, veterinarska agencija ili bilo koja od kosovskih institucija koje nisu uspele da prošire svoj uticaj na severu, radnici u tim intitucijama treba da budu otpušteni", rekao je Spahiu.

Spahiu je negirao da se kosovske institucije suočavaju sa preprekama na severu i da Kfor i u tom delu Kosova garantuje opštu bezbednost.

"Nema barijera, barijere postoje samo u glavama onih koji se plaše ili ne uspevaju da se snađu u određenim situacijama. Ovde opštu bezbednost na Kosovu garantuje KFOR i ako se neko plaši da promeni svoj kvart, da se preseli iz jednog u drugi kvart, to je njegov problem. Ako postoji institucija, na primer, koja kaže da ne mogu, jer je sever, neka mi prepusti funkciju i pokazaću im da li mogu proširiti funkciju te institucije na sever", rekao je Spahiu.